24 Hour Party People

dvd

Als filmliefhebber kan je niet anders dan mateloos bewondering opbrengen voor de Britse regisseur Michael Winterbottom. Niet alleen lukt het hem om telkens weer fascinerende cinema te maken, hij huppelt ook van genre naar genre alsof het niets is. En er is geen betere manier om dat te illustreren dan dit moment. Terwijl Winterbottom in de zalen is met het bloedserieuze en kale vluchtelingendrama 'In This World', komt zijn vorige '24 Hour Party People' uit op dvd.

De film maakte in 2002 het mooie weer op het festival van Cannes maar kreeg nooit een kans in de zalen. Volkomen onterecht, want dit moet de meest vindingrijke muziekdocumentaire zijn die we ooit te zien kregen.

In de grond is dit een reconstructie van twintig jaar Factory Records, het platenlabel uit Manchester dat de wereld onder meer Joy Division, New Order en de Happy Mondays schonk en daarmee voor een groot deel de internationale muziekscène stuurde. Maar '24 Hour Party People' is nog zoveel meer dan dat. Winterbottom maakt namelijk van de gelegenheid gebruik om de figuur van Factory-stichter Tony Wilson uit de doeken te doen, een opmerkelijke kerel - bekend geworden als tv-maker - die nooit last heeft gehad van een gebrek aan ego en zijn eigen mythe graag aandikt. De hele film wordt door zijn ogen bekeken, wat betekent dat hij zich van de nuchtere waarheid niks aantrekt.

'24 Hour Party People' mengt reportage, documentaire, memoires, hallucinaties en stukjes geschiedenis en komt uit bij een compleet nieuw filmgenre. En het swingt als de beesten.

Tony Wilson geeft op zijn eigen geestige manier commentaar bij de film, tegelijk zelfrelativerend - over zijn smaak in kleren bijvoorbeeld - en zelfverheerlijkend. Jammer dat er zoveel stiltes vallen. De andere commentaartrack wordt verzorgd door hoofdrolspeler Steve Coogan - een stuk minder gevat dan je van een komiek zou mogen verwachten - en producent Andrew Eaton. Vreemd genoeg verwijzen zij naar weggeknipte scènes die niet op de dvd terug te vinden zijn. Wie die wil zien, zal op zoek moeten naar de Britse versie van de dvd. Verder krijgen we nog een galerij met posters van ontwerper Peter Saville, die samen met Wilson ook een woordje uitleg geeft. En er is een lange reeks korte interviews met mensen die zelf een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Factory Records, zoals Wilson, Happy Mondays-zanger Shawn Ryder en Bez, de man met de lege samba-ballen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud