'Alexandra's Project'

Met Helen Buday, Gary Sweet, Bogdan Koca, Jack Christie, Samantha Knigge

(tijd) Het lijkt een prachtige dag te worden voor Steve, een Australische man van middelbare leeftijd die door al zijn vrienden en kennissen op handen wordt gedragen. Het is zijn verjaardag, en zijn twee schatten van kinderen maken hem wakker met cadeautjes. Zijn wat schichtige en neerslachtige vrouw, Alexandra, zegt dat zij hem haar geschenk pas die avond zal geven, maar dat het iets bijzonders zal zijn. Op het werk wordt hij gevierd met een lekkere taart en, wat hij nooit had verwacht, een mooie promotie.

Goedgeluimd en nieuwsgierig naar wat zijn vrouw voor hem in petto heeft - een verrassingsfeestje, denkt hij - komt Steve die avond thuis. De woning is stil en verlaten en van de verwachte joelende feestvierders is geen spoor. Het enige wat hij vindt, is een tv-toestel midden in de woonkamer, met een videocassette waarop 'Play me' te lezen staat en die begint met Alexandra die een sexy striptease ten beste geeft. Maar het duurt niet lang voor de sfeer compleet omslaat.

'Alexandra's Project' is de tiende film van de Nederlands-Australische cineast Rolf de Heer, die een carrière gemaakt heeft met ongewone projecten. Hier pakt hij uit met een gitzwart Kammerspiel, een donker intimistische vertelling met niet meer dan een handvol personages. Net zoals David Lynch is hij erop uit de achterkant van het fraai ogende burgergezin bloot te leggen, en dat doet hij met de precisie van een vlijmscherp scalpel.

Veel kijkers - vooral mannen - zullen zich achteraf afvragen of Steve wel verdiend heeft wat hij krijgt, maar eigenlijk is het net de banaliteit van Steves gebreken die de film zo griezelig maken. Had De Heer hem afgeschilderd als een gevoelloos monster, dan had 'Alexandra's Project' nooit de intensiteit gekregen die het nu heeft. Nu kunnen we niet anders dan ook sympathie voor hem voelen, waardoor deze venijnige psychologische thriller veel langer blijft hangen.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud