'Feux rouges'

Naar de roman van Georges Simenon / Met Jean-Pierre Darroussin, Carole Bouquet, Vincent Deniard, Charline Paul, Jean-Pierre Gos

(tijd) Halverwege Cédric Kahns Simenon-verfilming 'Feux rouges' zit een scène waarin een personage aan de bar zeker tien telefoontjes na elkaar pleegt. Meer dan een close-up van de telefonerende man en nu en dan een goede raad van het meisje achter de bar krijgen we niet te zien, en toch zit je op het puntje van je stoel. Hoe Kahn dat voor elkaar krijgt, heeft alles te maken met wat voorafgaat aan die scène maar vooral met de acteur aan wie hij de hele film ophangt. Jean-Pierre Darroussin, een van de fetisj-acteurs van de Franse regisseurs Robert Guédiguian en Cédric Klapisch, zet in 'Feux rouges' immers met zoveel overtuiging en - we durven het haast niet schrijven - herkenbaarheid een man neer die bezwijkt onder de druk van het moderne leven dat je achteraf zin hebt om hem een staande ovatie te geven.

Simenons roman dateert al van 1953 en speelt zich in de Verenigde Staten af, maar liet zich moeiteloos vertalen naar vandaag en Frankrijk. We volgen een echtpaar, Antoine en Hélène, dat met de auto op weg gaat om de kinderen op te pikken in een vakantiekamp. Het zit scheef tussen man en vrouw, vooral omdat zij een carrière heeft die lucratiever en interessanter is dan de zijne. Dat gevoel van frustratie heeft hem de fles ingejaagd. In de kleine ruimte van de auto duurt het niet lang voor de onderhuidse irritatie volledig losbarst. Antoine begint te drinken tot hij niet meer kan en als hij op een bepaald moment Hélène alleen achterlaat, loopt het helemaal uit de hand.

'Feux rouges' wordt volledig gedragen door Darroussins rake vertolking, die moeiteloos hilarische, intrieste en tragische momenten afwisselt maar het volstaat om het publiek twee uur lang bij het nekvel te grijpen. De Belgische tragedie is dan weer dat u naar Brussel zal moeten om deze knappe film te kunnen zien.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud