My Life without Me

Met Sarah Polley, Scott Speedman, Mark Ruffalo, Deborah Harry, Amanda Plummer, Leonor Watling, Maria De Medeiros, Kenya Jo Kennedy, Jessica Amlee

(tijd) Wat zou u doen als u te horen kreeg dat u nog maar een paar weken te leven heeft? Wat zouden dan uw prioriteiten zijn? Zou u ervan profiteren nog die wereldreis te maken die al zolang op uw programma staat? Zou u rekeningen vereffenen met mensen die dat verdienen? Zou u de regels overtreden waar u zich al die tijd netjes aan gehouden heeft? Dat zijn de verscheurende keuzes waar Ann voor staat, het hoofdpersonage uit de pakkende Canadese film 'My Life Without Me'.

Wanneer ze een dokterafspraak maakt omdat ze soms moet braken, blijkt dat ze niet zwanger is (zoals ze had verwacht) maar dat ze een kwaadaardig gezwel in beide eierstokken heeft dat al te ver is uitgezaaid om nog operatief te verwijderen. En daar staat ze dan, voor de deur van de dood.

Ann besluit die laatste weken zo waardig mogelijk door te komen en vertelt haar familie en omgeving daarom niet wat er aan de hand is. Omdat ze zich dus geen zorgen hoeft te maken dat die mensen nu te veel verdriet hebben, kan ze zich concentreren op de enige taak die haar wacht: de overgang naar een leven zonder haar (vandaar de titel) zo pijnloos mogelijk te maken.

Tien paar jaar geleden probeerde 'My Life' (toen met Michael Keaton en Nicole Kidman) een gelijkaardig verhaal te vertellen, maar die film worstelde constant met een gevaarlijke dosis sentiment.

Dat de Spaanse cineaste Isabel Coixet de sentimentaliteit niet de bovenhand laat nemen, is de grootste verdienste van 'My Life without Me'. De acteurs krijgen alle kansen om hun personages geloofwaardig te maken, en dat doen ze stuk voor stuk.

'My Life without Me' is een film die zorgvuldig op een rijtje zet wat echt telt in de weinige jaren die we op deze aardbol rondlopen, zonder grote woorden of dramatische scènes. Mooi is dat. RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud