Open Range

Naar de roman van Lauran Paine / Met Kevin Costner, Robert Duvall, Annette Bening, Michael Gambon, Michael Jeter, Diego Luna, James Russo, Dean McDermott, Abraham Benrubi

tijd) - Er komt maar geen einde aan de flirt tussen Kevin Costner en het westerngenre. Blijkbaar heeft hij zijn ziel eeuwig verkocht aan de romantische mythe van het Westen, met zijn grenzeloos uitgestrekte vlaktes, zijn eenvoudige levensstijl en zijn duidelijk beeld van goed en kwaad. Toen zaten de mannen nog recht in het zadel. Ze waren nobel en geloofden nog in waarden als respect, vertrouwen, eerlijkheid en hoffelijkheid.

'Open Range' speelt zich af op het moment dat die middeleeuwse ridderlijkheid plaats begon te maken voor het cynisme en egoïsme van de moderne wereld. De cowboys die op eigen houtje een kudde over een vlaktes dreven (de 'free rangers' genaamd) werden steeds meer verdrukt door grootgrondbezitters die hun domeinen afspanden met prikkeldraad en alles in het werk stelden om de vrijbuiters onderuit te halen.

Boss Spearman en Charley Waite zijn twee van die 'free rangers'. Ze proberen hun eigen boontjes te doppen, tot ze in aanvaring komen met Denton Baxter, de steenrijke rancher die het stadje waar de cowboys provisies komen inslaan, in zijn greep houdt. Baxters knokploegje maakt al snel amok en de corrupte sheriff van het stadje laat begaan. Aanvankelijk trachten onze helden de confrontatie nog te vermijden, maar aan het eind van de rit beseffen ze dat de ruzie maar op een manier opgelost kan worden.

Naar het schijnt had Costner ooit zijn zinnen gezet op 'Unforgiven', maar dat droomproject moest hij uiteindelijk aan Clint Eastwood laten. Met 'Open Range' strikte hij een verhaal dat uit hetzelfde vaatje tapt. Net als het hoofdpersonage uit 'Unforgiven' is Costners Charlie Waite een voormalige huurmoordenaar (al verdiende Waite zijn reputatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog) die zijn bloederige talenten afgezworen heeft maar door omstandigheden gedwongen wordt om er terug een beroep op te doen.

En net als in 'Unforgiven' maakt hij die ommekeer omdat hij geconfronteerd wordt met een figuur zonder geweten of waarden. Costners grote verdienste is dat hij een poging doet om het verhaal met het nodige realisme te vertellen. Vooral de onvermijdelijke finale shoot-out voelt even chaotisch en brutaal aan als de realiteit, denken wij.

Helaas laat Costner de film uitlopen op een reeks sentimentele scènes (vooral met Annette Bening) en kitscherig emotionele speeches die 'Open Range' de allure van een 'tetterwestern' geven. Als u de kans ziet om een kwartier voor het einde de zaal uit te vluchten, grijp die dan. RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud