Advertentie

Personal Velocity

Van Rebecca Miller. Naar haar eigen roman. Met Kyra Sedgwick, Parker Posey, Fairuza Balk, Brian Tarantina, David Warshofsky, Tim Guinee, Joel de la Fuente, Seth Gilliam, Lou Taylor Pucci

(tijd) Je kan niet anders dan respect hebben voor wat Rebecca Miller presteerde. De dochter van de toneelgigant Arthur Miller studeerde eerste schilderkunst, nam een paar kleine rolletjes voor haar rekening in films als 'Regarding Henry', regisseerde toneelstukken, maakte een gelauwerde debuutfilm ('Angela', over een problematisch meisje), schreef een opgemerkte collectie korte verhalen en verfilmde die vervolgens als 'Personal Velocity'. Daarvoor werd ze op het Sundance-festival bekroond met de Grote Prijs van de Jury. Miller is met andere woorden van veel markten thuis, en dat merk je aan haar films.

'Personal Velocity' verzamelt drie knap geobserveerde vrouwenportretten, fraai geschilderde miniatuurtjes met in het middelpunt telkens een hoofdpersonage dat op een kruispunt in haar leven is beland. Voor Delia is het de vraag of ze zichzelf kan terugvinden nu ze haar gewelddadige echtgenoot eindelijk verlaten heeft, Greta moet kiezen tussen een liefdevolle maar nogal saaie man of een opwindende carrière, Paula staat voor het dilemma van een mogelijke abortus. Miller koos ervoor de verhalen nauw te laten aansluiten bij haar boek, wat onder meer betekent dat ze een hoop voice-over meekrijgen. Niet meteen een verstandige oplossing, zo blijkt, want je hebt constant het gevoel dat je naar een geïllustreerde roman zit te kijken. Gelukkig zijn de verhalen op zich boeiend genoeg om de aandacht vast te houden en deed Miller een beroep op geweldige actrices om ze leven in te blazen.

Maar 'Personal Velocity' doet meer dan louter observeren. Gewapend met een digitale camera en een grote dosis visuele creativiteit weet Miller haar film een soort mijmerende poëzie mee te geven. De verhalen zijn eigenlijk herinneringen van vrouwen die tien jaar later terugblikken op een moment dat achteraf cruciaal bleek te zijn. Rodrigo Garcìa, de zoon van die andere literaire legende Gabriel García Marquez, probeerde een paar jaar geleden iets gelijkaardigs met 'Things You Can Tell Just By Looking at Her', maar had teveel bewondering voor het andere geslacht om echt diep te gaan. Het beeld dat Rebecca Miller schetst in 'Personal velocity' is een stuk minder fraai en dus veel vollediger.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud