Qui a tué Bambi?

Met Sophie Quinton, Laurent Lucas, Catherine Jacob, Yasmine Belmadi, Michèle Moretti, Valérie Donzelli, Jean-Claude Jay, Aladin Reibel, Thierry Bosc

(tijd) Ook wie niet lijdt aan ziekenhuisvrees moet bekennen dat ziekenhuizen in de grond angstaanjagende plaatsen zijn. De eindeloze en smetteloos witte gangen liggen er 's avonds vaak verlaten bij. Mannen die je niet persoonlijk kent, mogen je verdoven en je lichaam openleggen, pillen en drankjes moet je slikken zonder dat je weet wat ze teweegbrengen... We gaan er voor het gemak maar van uit dat iedereen in een ziekenhuis het beste met ons voorheeft. Maar wie zegt ons dat geen van die vele dokters en verplegers ze niet alle vijf heeft?

Op die angst speelt 'Qui a tué Bambi?' in, een Franse thriller die dolgraag in de traditie van pakweg 'Les diaboliques' zou willen stappen. Op visueel vlak weet de regisseur en coscenarist Gilles Marchand wel waar de klepel hangt, want hij maakt gretig en met succes gebruik van de mogelijkheden van een ziekenhuis. Bovendien haalde hij met Laurent Lucas een acteur in huis die zowel dreiging als charme kan uitstralen, een kwaliteit die in dit genre van goudwaarde is.

Waar Marchand veel minder mee uit de voeten kan, is het tempo. Hij is er zo op gebrand een thriller te vertellen die zich stap voor stap ontvouwt, dat hij de film, zeker in de eerste helft, nodeloos laat aanslepen. Op het moment dat de bal eindelijk aan het rollen gaat, toont Marchand wat hij in zijn mars heeft.

Maar dat krediet helpt hij dan weer grotendeels om zeep door uit te pakken met een ontknoping die de film op de helling zet. Plotseling vindt hij het nodig de plot door het venster te zwieren waar hij zich tot dan toe strikt aan gehouden heeft en 'Qui a Tué Bambi?' een scheut droomlogica mee te geven. Je gelooft geen moment dat de schurk van het verhaal zulke enorme risico's zou nemen. Laat die dingen maar aan David Lynch over.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud