'Runaway Jury'

Naar de roman van John Grisham / Met John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Bruce Davison, Bruce McGill, Jeremy Piven, Nick Searcy

(tijd) Rechtszaken tegen big business zijn altijd groot nieuws. Je moet om te beginnen al over behoorlijk wat lef, tijd en budget beschikken om het tegen die grote bedrijven op te nemen, want zij kunnen het zich veroorloven een batterij advocaten in te huren die de zaak oneindig kunnen rekken. Firma's die hun winst halen uit pakweg wapens, tabak, fastfood, chemie of olie hebben dan ook een heel goede reden om elke zaak per definitie te willen winnen. Zij weten dat wat ze doen niet altijd even koosjer is en dat één verloren proces als precedent een stortvloed aan soortgelijke klachten mee zou brengen. Michael Mann schetste het een paar jaar geleden nog haarfijn in zijn briljante 'The Insider'.

Dat niveau haalt Gary Fleder nooit met 'Runaway Jury', maar dat hadden we ook niet verwacht. Waar Mann zich liet inspireren door nieuwsfeiten (een tabaksdeskundige die uit de biecht klapt), werd Fleder ingehuurd om een boek van John Grisham te verfilmen. Grishams boeken mogen dan steunen op de jarenlange ervaring van de schrijver als advocaat, het blijven in de eerste plaats thrillers. Grisham en Fleder beschrijven wel de rol van de jury goed (met de zin voor overdrijving die eigen is aan het genre). 'Rechtszaken zijn veel te belangrijk om aan een jury over te laten', zegt de advocaat Gene Hackman op een zeker moment, en dat meent hij.

De zaak waar het in 'Runaway Jury' allemaal om draait, is gericht tegen een wapenfabrikant en wordt aangespannen door de weduwe van een man die doodgeschoten werd door een misnoegde collega. Daar kan de wapenfabrikant niets aan doen, stellen Hackman en de rest van de verdediging. Pure nalatigheid van de wapenproducent, vindt de aanklager (Dustin Hoffman), want die had moeten zien dat een deel van zijn productie op de zwarte markt terechtkwam. En wat voor zin heeft het trouwens zulke agressieve automatische wapens op de markt te brengen? Aan een jury om uit te maken wie gelijk heeft, wat betekent dat de samenstelling en de beïnvloeding van die groep mensen essentieel wordt om het proces te doen kantelen.

Maar niet iedereen in die jury is wie hij lijkt. Als thriller doet 'Runaway Jury' perfect wat hij moet doen: het publiek regelmatig op het verkeerde been zetten. Met Hackman, Hoffman en John Cusack loopt er bovendien meer dan voldoende acteertalent rond dat ook de vele praatscènes levendig houden. Natuurlijk geloof je geen bal van hoe het afloopt, maar dat neem je er maar bij.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud