Suske & Wiske en de Duistere Diamant

Naar het gelijknamige stripverhaal van Willy Vandersteen / Met Joeri Busschots, Céline Verbeeck, Dirk Roofthooft, Peter Van den Begin, Stany Crets, Thekla Reuten, Tuur De Weert, Rik Launspach, Urbanus, Frank Focketyn

(tijd) Valt er überhaupt wel een behoorlijke film te puren uit de avonturen van Suske en Wiske? Toegegeven, de helden uit Willy Vandersteens stripreeks zijn intussen ware begrippen geworden in de Lage Landen, wat betekent dat er in elk geval een uitgebreid geïnteresseerd publiek voor moet bestaan.

Maar hoe vertaal je in hemelsnaam de sullige grappen en karikaturale personages naar het witte doek zonder jezelf belachelijk te maken? Op die hamvraag vond Rudi Van Den Bossche het antwoord duidelijk ook niet.

De grappen waarmee hij zijn 'Suske & Wiske en de Duistere Diamant' doorspekt, mogen dan herinneren aan de flauwiteiten waarmee Vandersteen en zijn studio-artiesten in elk nieuw album voor de dag komen, ze worden er daardoor niet minder dwaas om.

Misschien had iemand met meer komische timing er nog iets van kunnen bakken, maar Van Den Bossches talenten liggen duidelijk elders. Bij het kiezen van acteurs bijvoorbeeld, want als deze film op één vlak toch verrast is het daar, en dan hebben we het niet alleen over Wiskes parmante B-cup en Sidonia's vage five o'clock shadow. Dirk Roofthooft als Lambik, Peter Van den Begin als Sidonia, Stany Crets als Jerom, Tuur De Weert als professor Barabas, ze halen allemaal het maximum uit hun eendimensionale personages. Jammer dat ze van Van Den Bossche en zijn coscenariste Ilse Somers geen beter script kregen om zich in uit te leven. Integendeel zelfs, het verhaal steekt zo krakkemikkig en duf in elkaar dat het lijkt alsof de schrijvers niet eens de behoefte voelden om op zijn minst een goed uitgestippelde plot te volgen. Enfin, als het een troost mag wezen voor de makers van 'De Duistere Diamant': binnen een paar weken krijgen we met de Marc De Bel-verfilming 'De zusjes Kriegel' een nog grotere miskleun voorgeschoteld. RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud