'The Missing'

Naar de roman 'The Last Ride' van Thomas Eidson / Met Cate Blanchett, Tommy Lee Jones, Aaron Eckhart, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd, Val Kilmer, Eric Schweig, Simon Baker, Clint Howard

(tijd) 'In mijn hoofd is Ron Howard nog altijd een lieve jongen van 17', verklaarde de actrice Cate Blanchett op het filmfestival van Berlijn over de regisseur van 'The Missing'. Daarmee verwijst ze waarschijnlijk naar het feit dat Howard eerst wereldberoemd werd als het brandschone hoofdacteurtje uit de serie 'Happy Days', maar eigenlijk had ze het even goed kunnen hebben over de films die de man al heel zijn leven gemaakt heeft.

'Backdraft', 'Ransom', 'Apollo 13', 'A Beautiful Mind', al die verhalen wijzen in dezelfde richting. Howard is een doorgewinterde optimist, iemand die zelfs in de donkerste omstandigheden de nadruk legt op de mooie waarden van dit leven: familie, familie en familie.

Op zich kan je daar niets tegen hebben, maar het zorgt er wel voor dat die films vaak stroperig en vals klinken.

Ook in 'The Missing' - volgens de perstekst van de promotiedienst 'een krachtig drama over liefde, vergiffenis en verlossing' - krijgen we op een bepaald moment een meisje te zien dat 'Grandpa's gonna come live with us and we'll all be a family' piept. En toch is deze western een stuk donkerder dan we van Howard gewend zijn.

De hoofdfiguur is Maggie (rol van Blanchett), een vrouw die al veel meegemaakt heeft sinds haar vader haar en de rest van het gezin in de steek liet. Maar ze beet door en heeft nu een leven op poten gekregen voor zichzelf en haar twee dochters. Ze baat een boerderij uit aan de rand van de beschaving en doet tegelijk dienst als de dokter van de streek. En dan duikt haar vader plots weer op, een man die door zijn contact met de indianen een halve roodhuid is geworden. Maggie moet niks van hem weten, maar als haar dochters ontvoerd worden, moeten de twee toch de handen in elkaar slaan.

'The Missing' is op zijn best wanneer Howard zich in de donkere indiaanse mystiek verdiept die over de film hangt. De leider van de bende plunderende indianen die de streek onveilig maakt, is een figuur die je niet licht vergeet.

Met Blanchett en Tommy Lee Jones heeft Howard bovendien twee acteurs gekozen die er alles aan doen om het sentiment uit het verhaal te houden en waar mogelijk een vleugje droge humor tevoorschijn halen.

Het valt af te wachten of Howard op zijn 49ste effectief beide benen op de grond heeft gekregen, maar 'The Missing' is alvast meer dan één stap in de goede richting.

RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud