Advertentie

Thirteen

Met Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Holly Hunter, Jeremy Sisto, Deborah Unger, Kip Pardue, Brady Corbet,Sarah Clarke, Vanessa Anne Hudgens

(tijd) 'Thirteen' heeft een fikse uppercut in petto voor ouders die denken dat ze hun kinderen kennen. Het verhaal dat de regisseur Catherine Hardwicke voor ons uitspint, is pure gruwel voor iedereen die thuis - of elders - nageslacht heeft rondlopen, ook al komt er nauwelijks een druppel bloed in voor en begint geen enkele van de meisjes in de film met achterstevoren gedraaid hoofd Latijn te brabbelen. 'Thirteen' is uit het leven gegrepen, en daarom des te huiveringwekkender.

Hardwicke haalde het verhaal bij Nikki Reed, een meisje dat ze al jaren kent en dat in 'Thirteen' de rol van de dubieuze vriendin Evie voor haar rekening neemt. Net als Nikki raakt Tracy, het dertienjarige hoofdpersonage uit de film, door een samenloop van omstandigheden in nesten. Er zijn de hormonen die voor een ware ravage zorgen in haar lichaam. Er is het feit dat ze het kind van gescheiden ouders is en alleen door haar hippe moeder Melanie wordt opgevoed. Als herstellende alcoholverslaafde heeft die moeder bovendien haar eigen zorgen, ook al omdat de vader nauwelijks iets van zich laat horen. Het ene moment waarop hij wel opduikt, is trouwens zowat het meest schrijnende van de hele film.

Net als haar moeder heeft Tracy zich al die jaren kranig en voorbeeldig gehouden, maar nu wordt het ook haar plots te veel. Op school komt ze in de ban van Evie, een van de coole en rebelse grieten op de speelplaats. Voor ze het goed en wel beseft, sukkelt ze halsoverkop het verkeerde pad op. In een mum van tijd (vier maanden) gaat ze van sexy kleren en tongpiercings naar spijbelen, shoplifting en zakkenrollen en vandaar in één ruk naar seks, drugs en zelfverminking. In één zin lijkt het gigantische overkill, maar 'Thirteen' breit het allemaal ontstellend logisch aan elkaar, alsof Tracy vooraan vastgebonden zit aan een locomotief die niemand kan stoppen.

Veel meer dan een film op zoek naar een sensationeel onderwerp is dit het portret van een stuurloze gemeenschap, van mensen die geen flauw idee hebben hoe ze hun problemen moeten aanpakken en zich daarom wanhopig aan elkaar en aan zelfhulpboeken, New Age, drank en drugs vastklampen. Hardwicke veroordeelt niemand, zelfs niet de compleet onverantwoordelijke 'tante' die meer bezig is met haar eigen uiterlijk dan met Evie. 'Thirteen' is zelfs zo eerlijk om niet te beweren dat er sluitende oplossingen zijn.

De film loopt uit op een bijzonder rauwe confrontatie tussen moeder en dochter. Zonder veel woorden bekennen ze aan elkaar dat ze niet weten hoe ze uit hun patstelling moeten geraken. Maar net als bij de afkickgroep waar Melanie deel van uitmaakt, is die eerste stap de belangrijkste. 'Thirteen' snijdt waar het pijn doet, geruggesteund door een cast - de twee meisjes en Holly Hunter voorop - die zichzelf helemaal blootgeeft. RN

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud