Wimbledon

Met Paul Bettany, Kirsten Dunst, Sam Neill, Nicolaj Coster-Waldau, James McAvoy, Bernard Hill, Eleanor Bron, Robert Lindsay, Barry Jackson

(tijd) Als je wil weten wat voor verhaal 'Wimbledon' precies is, moet je de de bal maar eens in het oog houden tijdens de vele tenniswedstrijden die de film telt. Het is een eigenaardig ding, op het eerste gezicht even geel en pluizig als een echt exemplaar, maar als hij over het net zoeft, tart hij de wetten van de fysica. Hij maakt de gekste bochten, versnelt halverwege zijn pad en reageert vreemd op contact met de bodem. Het enige wat hij niet doet, is plots in de lucht blijven hangen, al scheelt het niet veel. Die kuren hebben alles te maken met de aard van de bal (digitaal), maar ze vallen eigenlijk niet uit de toon in 'Wimbledon'. De romantische komedie speelt zich namelijk helemaal af in een wereld die op de onze lijkt, maar het niet echt is. Wat niet eens een verwijzing is naar het feit dat het hoofdpersonage - een tennisspeler die nooit de top van dichtbij heeft gezien en nu aan het einde van die weinig opzienbarende carrière is beland - het nooit opneemt tegen bekende namen.

Nee, 'Wimbledon' ontwikkelt zich in de eerste plaats in het lichtrozige universum waar 'Four Weddings and a Funeral', 'Notting Hill' en consoorten thuis zijn, een minzame omgeving waar pijn en verdriet nooit meer worden dan tijdelijke tegenslagen en iedereen elkaar finaal in de armen valt. Omdat de schrijvers van 'Wimbledon' in die omgeving toch hun gevoel voor humor niet verliezen, is het er eigenlijk best aangenaam toeven. Met Paul Bettany krijgen we bovendien een gastheer die genoeg charme en zelfironie op tafel gooit om in alle omstandigheden sympathie te verdienen. De hindernissen die hij moet overwinnen voor hij zijn welverdiende prijs in ontvangst mag nemen - tip: het hebbeding heeft twee oren, maar is geen beker - vormen dan ook geen enkel obstakel. Spannend is anders, maar een mens hoeft ook niet altijd op het puntje van zijn stoel te zitten.

RN

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud