Jan Hoet presenteert tien kunstenaars in Duits barokkasteel

(belga) - Met werken van tien internationaal bekende hedendaagse kunstenaars heeft de Belgische tentoonstellingsmaker Jan Hoet een barok waterslot in Duitsland tot een schatkamer van de avant-garde gemaakt. De tentoonstelling "Grazie" op het slot Dyck bij Neuss blijft tot 2006, zo zegt Hoet.

Kunstenaars als Enzo Cucchi, Günther Förg, Katharina Grosse en Jannis Kounellis hebben voor binnenhof, trappenzaal en een aantal zalen van het kasteel werken ontworpen. Het centrale thema is de dialoog tussen kunst en natuur.

De voormalige conservator van het Gentse SMAK zet met de expo zijn vraagstelling over "het zien van kunst" voort die hij in 1986 met tentoonstellingen in Gentse privé-woningen ("Chambres d'amis") begon: hoe werkt kunst als zij het museum verlaat en op ongebruikelijke plaatsen in contact met een ander publiek wordt gebracht?

In een van de zalen heeft de Italiaan Ettore Spaletti een ruimtevullend blauw vlak aangebracht dat lijkt te zweven. De Israëliër Haim Steinbach stelde zeven opgezette eksters op in het prachtige trappenhuis. Volgens Jan Hoet zijn de diefachtige vogels daar goed op hun plaats "want kunst is bijna stelen met de ogen". Kounellis verspert met een driedelige installatie het uitzicht naar buiten. Hij vulde de vensternissen met opeengestapelde boeken waardoor hij de blik van de bezoeker naar binnen dwingt.

Joseph Kosuth kopieerde in een gang over 14 meter lengte in glinsterend-witte neonletters filosofische bespiegelingen van Schiller over de menselijke waarneming van de natuur. Lichtvoetig is het ruimtelijke werk van Katharina Grosse met bonte wolken die volgens Hoet wel "door de wind via het venster binnengewaaid" lijken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud