Parijs, hoofdstad van de tekenkunst

(tijd) - In Parijs opent op 17 maart het jaarlijkse Salon du Dessin. Op die gespecialiseerde kunstbeurs worden uitsluitend werken op papier getoond, vooral tekeningen van oude en moderne meesters. Ongeveer tegelijk met de beurs exposeren diverse musea en instellingen in Parijs een selectie uit de eigen collectie tekeningen.

Het Salon du Dessin bestaat sinds 1991 en heeft een eerder intiem karakter. Dit jaar nemen dertig galeries aan de beurs deel, van wie de helft Franse. In tegenstelling met andere beurzen, kan men als kunsthandelaar niet zijn kandidatuur stellen om deel te nemen, men wordt uitgenodigd. De organisatoren, een onafhankelijk comité, kunnen daardoor een strenge keuze maken. De beste handelaars in tekenkunst zijn dan ook op de beurs aanwezig. Zij krijgen allen een gelijke standoppervlakte toegewezen. Ook het publiek is gespecialiseerd, het kan worden omschreven met de Franse term 'des amateurs avertis'. Vorig jaar kwamen zo'n 30.000 liefhebbers opdagen.

De beurs heeft voor het eerst plaats in het 'Palais de la Bourse'. Dit architecturale monument heeft het uitzicht van een Griekse tempel. Het werd gebouwd in de periode van 1808 tot 1826, op vraag van Napoleon. De centrale zaal van dit voormalige beursgebouw, 'Salle de la Corbeille' genoemd, is merkwaardig. De hoge muren, de muurschilderingen en de glazen dakconstructie geven aan de hal een monumentaal uitzicht.

De meeste deelnemende handelaars brengen op de beurs werk van oude en moderne meesters. Het gaat bijna uitsluitend om tekeningen in potlood, inkt, bister, krijt of pastel op papier. Per deelnemer mogen maximaal twee schetsen gemaakt met olieverf op papier getoond worden. Etsen, linosneden, steendrukken en andere grafische technieken zijn helemaal uitgesloten. Enkele voorbeelden. Op de stand van Agnew's uit Londen is een fraaie inkttekening met de voorstelling van een winterlandschap van Paul Bril te koop, bij Arturo Cuellar uit Zürich een landschap in inkt en zwart krijt van Le Lorrain, bij Pandora Old Masters uit New York een tekening van een mannenhoofd in rood en wit krijt van de hand van Tiepolo. En voor een blad van Gericault moet de liefhebber bij Galerie Paul Prouté uit Parijs zijn.

Diverse deelnemers bieden bladen aan uit de moderne kunst. Jean-Luc Baroni Ltd uit Londen toont een vrouwenhoofd van Gauguin, een pastel gemengd met zwart krijt, galerie De Bayser uit Parijs een gewassen tekening van Rodin, en galerie Terrades een schets in krijt van Millet. De enige Belgische kunsthandelaar die uitgenodigd werd, is Patrick Derom uit Brussel. Hij brengt op de beurs tekeningen van Heckel, Grosz, Klee, Modigliani en Picasso, maar ook van de Belgische kunstenaars Rops, Lemmen, Mellery en Spilliaert.

Liefhebbers van tekenkunst kunnen in Parijs niet alleen op de beurs terecht. Niet minder dan vijftien musea in Parijs organiseren een tijdelijke tentoonstelling met tekeningen uit het eigen bezit. Dit evenement, dat 'Semaine du Dessin' genoemd wordt, is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. In de Bibliothèque Historique de Ville de Paris en in het Musée Bourdelle worden architectuurtekeningen en -plannen getoond, in het Maison de Victor Hugo schetsen van de gelijknamige schrijver. De Bibliothèque Nationale de France brengt tekeningen uit de Renaissance, onder meer van Albrecht Dürer, Giorgio Vasari en Maarten Van Heemskerck, en het Louvre wijdt een tekenexpositie aan Ingres. Wie nog nooit het Musée Jacquemart-André, aan de Boulevard Haussmann 158, bezocht heeft, krijgt nu een unieke gelegenheid. Het museum is ondergebracht in een prachtig herenhuis, dat de allure van een paleis heeft. Het museum is gespecialiseerd in tekenkunst.

Salon du Dessin, Palais de la Bourse, Place de la Bourse, 75002 Parijs. Van 17 tot 22 maart. Tel.: 00.33.1-452.208.77. De Semaine du Dessin loopt op diverse locaties van 15 tot 21 maart.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud