Tentoonstelling over 'restyling' Robbedoes-strip

(tijd) - Het nieuwste Robbedoes-album 'Parijs onder de Seine', aangekondigd met veel barnumreclame, staat op naam van scenarist Morvan en tekenaar Munuera. Daarmee is het duo Tome & Janry, dat meer dan tien jaar lang aan de Robbedoes-strip heeft gewerkt, verleden tijd. Aan de restyling van Robbedoes is ook een tentoonstelling gekoppeld in het nieuwe Jijémuseum in Brussel.

Net als de meeste klassieke Amerikaanse striphelden is de Robbedoes-stripfiguur, gecreëerd in 1938 door de Franse tekenaar Robert Velter(alias Rob-Vel), al door verschillende handen gepasseerd. De beroemdste waren Jijé, van 1943 tot 1946, en André Franquin, van 1946 tot 1968. Het tweespan dat het bijna even lang uithield als Franquin werd gevormd door Tome (pseudoniem voor Philippe Vandevelde) & Janry (alias Jean-Richard Geurts), van 1981 tot 1998.

Zij gaven Robbedoes een nieuw elan, maakten van de spin-off 'De Kleine Robbe', die ze in 1990 bedachten, een megasucces en gingen zelfs zover om in het laatste album van hun hand, 'Als in een droom', beide hoofdfiguren om te toveren tot bijna realistisch getekende personages in een vrij duister verhaal. Voor de uitgever was dit blijkbaar een brug te ver, vertelt Janry in een interview, 'want ons nieuwe scenario was al klaar'. Maar van uitgeverskant hoor je dan weer dat men van het auteursduo al jaren niets meer had gehoord en dat tekenaar Tome zich ergens in het verre buitenland heeft teruggetrokken. Exit Tome en Janry dus en welkom aan het jongere stel Morvan en Munuera.

De Franse scenarist Jean-David Morvan wordt soms voor stakhanovist versleten, want hij heeft flink wat series op zijn actief, waarvan 'Konvooi' (uitg.Arboris) bij ons wellicht de bekendste is. José-Luis Munuera is dan weer een Spanjaard, die met dezelfde Morvan de humoristische fantasyserie 'Merlijn' (uitg.Silvester) tekent. Beiden zijn erg enthousiast over hun nieuwe opdracht: 'We weten dat er kritiek zal komen. Geen probleem. We zijn er klaar voor. We zijn een stevig tweemanschap.'

Het nieuwe duo is geëngageerd voor vier albums, tot het nummer 50, a rato van één album per jaar. Daarna volgt een evaluatie. 'Wij willen voortbouwen op wat Tome en Janry hebben gerealiseerd - we kennen 'Robbedoes' trouwens in de eerste plaats van hun albums, die van Franquin hadden we niet allemaal gelezen. Maar we willen ook emotie toevoegen en de serie actualiseren, door over onze tijd te vertellen, zoals Franquin dat deed over de zijne. De bedoeling is de jeugd van nu duidelijk maken dat 'Robbedoes' meer is dan een striptijdschrift dat ze af en toe in de kiosk zien.'

Volgens Morvan en Munuera is de jeugd van tegenwoordig doordrenkt van manga (Japanse strips) en 'anime' (Japanse tekenfilms, dikwijls afgeleid van bestaande manga), dat ze zo goed als dagelijks op televisie kunnen zien. Zelf zijn ze ook fans. 'Manga is actie, cinematografische découpage. Dat merk je bijvoorbeeld aan de reuzenrobotten die de 'Nebulozitor', de nieuwe uitvinding van de graaf van Rommelgem, kidnappen. Die lijken zo weggelopen uit een manga.

Naar aanleiding van de nieuwe Robbedoes loopt in het Brusselse Jijémuseum een tentoonstelling met originelen uit het nieuwe album, maar ook uit het werk van Jijé natuurlijk, Franquin (zelden te zien) en anderen. Dat Munuera een getalenteerde tekenaar is, blijkt hier uit enkele erg mooie schetsen van hem.

In de kelderverdieping van het museum kan je kennismaken met 'La nouvelle école de Marcinelle' (het Waalse Marcinelle is de huidige pleisterplaats van Robbedoes-uitgeverij Dupuis), het kruim van de jonge, bijzonder creatieve en talentvolle auteurs die tegenwoordig het weekblad 'Spirou' vullen (wat niet helemaal hetzelfde is als zijn Nederlandse versie 'Robbedoes'). Het is een boeiend kijkspektakel geworden, waarbij zelfs de muren van het museum niet aan de scheppingsdrang ontsnapten. Het schoolconcept met dito banken en de typische kapstok vol jassen is knap uitgewerkt. Maar het blijft wel een Franstalig initiatief. Niettemin: echt de moeite waard om eens met dit vrij recent opgerichte museum kennis te maken.

De tentoonstelling 'Robbedoes en de nieuwe school van Marcinelle' is nog tot 17 oktober te bezichtigen in het Jijémuseum in de Hopstraat 43, in hartje Brussel (vlakbij de Nieuwe Graanmarkt)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud