Christie's stelt herontdekt schilderij van Egon Schiele voor

(belga) - Het Londense veilinghuis Christie's heeft vrijdag een na meer dan 60 jaar herontdekt schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Egon Schiele (1890-1918) voorgesteld. Het uit 1914 daterende doek 'Zonnebloemen' zal op 20 juni in Londen geveild worden. Christie's verwacht een opbrengst van 4 tot 6 miljoen pond (5,8 tot 8,7 miljoen euro).

Het belang van het schilderij voor de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw is 'nauwelijks in te schatten', zei de Europese voorzitter van Christie's, Jussi Pylkkänen.

Het 'meesterwerk' uit het bezit van de Weense verzamelaar Karl Grünwald, die in 1938 naar Frankrijk vluchtte, geldt sedert 1942 als spoorloos en werd pas in februari dit jaar aan zijn erfgenamen teruggegeven. Het was voor het laatst in 1937 publiekelijk te zien op een tentoonstelling in het Parijse museum Jeu de Paume. In de herfst van 2005 had de Franse eigenaar zich bij Christie's gemeld, maar wilde anoniem blijven.

Het werk, dat van Schiele de titel 'Herbstsonne 1914' meekreeg, is volgens Christie's ook 90 jaar na zijn afwerking 'zo goed als in zijn oorspronkelijke toestand'. Met de melancholische voorstelling van verwelkte zonnebloemen heeft de kunstenaar mogelijk een 'duister voorgevoel' op de nakende Eerste Wereldoolog willen uitdrukken.

De kleindochter van Grünwald, de in de Verenigde Staten wonende Cory Pollack, zei vrijdag in Londen dat de teruggave van het schilderij voor haar familie een 'prachtig einde van een helingsproces' betekent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud