Advertentie

Conservator Roland Jooris verlaat Raveel Museum

(tijd) - Roland Jooris, de conservator van het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie, neemt 'in alle vriendschap' ontslag. Jooris is conservator sinds de opening van het museum in oktober 1999. Binnenkort wordt hij 70.

'Het is tijd dat een jonge kracht hier de dienst overneemt', zegt hij. De raad van bestuur van de Stichting Roger Raveel gaat op zoek naar een vervanger. Jooris wil zich de volgende jaren toeleggen op zijn andere grote liefde, de dichtkunst.

Jooris heeft er mee voor gezorgd dat het Roger Raveel Museum er werkelijk kwam. Onder impuls van de toenmalige minister van Cultuur Patrick Dewael kreeg het project groen licht. De architect Stéphane Beel leidde de restauratie en de uitbreiding van de oude pastorie in Machelen-aan-de-Leie. Het museum trekt jaarlijks 12.000 bezoekers. Geregeld worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, waarin het werk van Raveel wordt vergeleken met dat van tijdgenoten. Op dit moment loopt 'Kamermuziek', een tentoonstelling met tekeningen.

Roger Raveel is de bekendste nog levende naoorlogse Belgische schilder. In een geheel eigen stijl ontwikkelde hij een Nieuwe Visie, een term die Roland Jooris in 1966 als jonge kunstcriticus lanceerde. De Nieuwe Visie stond voor een manier van onbevangen kijken naar de mens en zijn omgeving, in een deels figuratieve, deels abstracte stijl, met een sterke zin voor kleuren.

Jooris verlaat het museum niet uit onvrede. 'Een droom is waargemaakt. Een van Belgiës belangrijkste schilders heeft zijn museum. Mijn opvolger kan dat consolideren en uitbreiden. Er moet zeker werk worden gemaakt van een erkenning als landelijk museum, in het kader van het museumdecreet.' Met zo'n erkenning krijgt het museum meer professionele en financiële middelen. Momenteel krijgt het Roger Raveel Museum alleen steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud