Eerste concert met geurpiano in Brussel

(belga) - De Brusselse Beurschouwburg programmeert nog tot zondag 21 november gratis 'geurconcerten' van kunstenaar Peter De Cupere. Volgens De Cupere is het concert een primeur omdat hij er voor het eerst zal spelen op zijn Olfactiano, een piano die geuren verspreidt.

De geurpiano, een concept uit 1997, werkt als een mix van een echte piano met een orgel. Via regelbare luchtdruk brengt de componist een geursonate. De toetsen zijn verdeeld in drie lagen, net zoals men bij een parfum spreekt van drie noten. Het gaat om zogenaamde base, middle en top notes. In totaal zijn er 27 noten die meer dan 4.374 verschillende combinaties kunnen maken, naargelang de geurintensiteit. Daarbij zijn de geurstoffen vervangbaar door andere geuren, afhankelijk van het soort geurconcert. De Olfactiano biedt mogelijkheden om te combineren met muziek, film en kleurprojecties.

Peter De Cupere componeerde voor zijn merkwaardig instrument een 'Geursonate voor Brussel'. Het project sluit aan bij het programma in Brussel van het Cordoba-project dat in verschillende steden in België en Nederland loopt", luidt het.

De 'Geursonate voor Brussel' duurt exact vijftien minuten en volgt een digitaal gecomponeerde partituur waardoor het geurconcert telkens dezelfde geurcombinatie heeft. De geurintonatie wordt aangepast aan het publiek. Het concert begint elke avond na de voorstelling van 20.00 uur in de Beursschouwburg, tussen 20.45 à 21.15 uur.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud