Europalia ontvangt dit jaar Rusland

(belga) - Rusland is dit jaar het gastland op Europalia. 'Avant-garde in Rusland 1900-1935' is één van de toptentoonstellingen in het ruime aanbod. De 20ste editie van het tweejaarlijks cultureel evenement loopt van 4 oktober tot 21 februari 2006.

foto europalia: De folder van europalia.russia.

Zowel de zeer bekende Russische en Sovjetkunst en -cultuur als de minder bekende en moderne tegenhangers komen aan bod. Volgens de Russische vertegenwoordigers in de organisatie is het de eerste keer dat zoveel Russische cultuur op één plaats zal te zien zijn.

Het programma van europalia.russia 05 omvat een ruim aanbod van om en bij de 20 tentoonstellingen, 130 concerten, een brede waaier aan podiumkunsten en manifestaties rond literatuur en fotografie. Een van de toptentoonstellingen is die rond de 'Avant-garde in Rusland 1900-1935' in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK). Ons land ontvangt daarmee voor het eerst een tentoonstelling over de Russische kunstvorm.

Andere topexpo's zijn 'Van tsaar tot keizer' en 'Trans-Siberian Express'. De eerste vindt plaats in het PSK en belicht de leiders van Rusland, van Ivan de Verschrikkelijke tot Catharina de Grote en de machtswisselingen tussen Moskou en Sint-Petersburg.

Trans-Siberian Express neemt de bezoekers mee op een reis met de mythische en bekende trein door de minder bekende streken van Rusland. Langs 22 stopplaatsen ontdek je zo de diversiteit van het land.

In andere tentoonstellingen komen onder meer het Sovjetrealisme, de Hunnen en het symbolisme aan bod. Het Cultuurcentrum ING toont onder meer negen Fabergé-eieren uit de unieke Wekselberg-collectie. Ook in het MuHKA in Antwerpen en het Gentse S.M.A.K. staat werk van Russische kunstenaars op het programma. Europalia voorziet tevens een speciale jongerenprogrammatie en een aanbod voor scholen.

Wat de muziek betreft, krijgt het publiek Valeri Gergiëv met de ensembles van het Mariinski Theater te zien, het Russisch Nationaal Orkest en een reeks Russische topmuzikanten. Die zullen niet alleen Russische volksmuziek spelen, maar ook eigentijdse muziekvormen als folk en jazz. Bij de podiumkunsten is er uiteraard aandacht voor het ballet van het Bolsjoj Theater dat het festival in De Munt zal afsluiten.

Op toneel komen de grote werken van Tolstoj en Tchekov aan bod net als het Russisch poppentheater. In de literatuur komen nieuwe auteurs uit de hedendaagse Russische literatuur langs. Sommige van hen zullen een tijd in Brussel verblijven in het literatuurhuis Passa Porta. Voor filmliefhebbers zijn er dan weer retrospectieven, hedendaagse Russische film en ontmoetingen met cineasten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud