Expositie in Rembrandthuis moet blik op Rembrandt verfrissen

(belga) - Volgens prof. dr. E. van de Wetering hebben mensen in de afgelopen decennia talloze ideeën over de wereldberoemde kunstenaar gevormd, maar blijken velen daarvan niet juist. De expositie 'Rembrandt -Zoektocht van een genie' moet de bezoeker een frisse blik geven op de geschiedenis van de schilder.

'Er is in de loop der jaren zoveel onderzoek gedaan naar Rembrandt en daarvan is zo weinig bekend bij het publiek', zei Van de Wetering donderdag tijdens de presentatie van de tentoonstelling, die vanaf zaterdag is te zien in het Rembrandthuis in Amsterdam. Zo beschouwde de in 1606 geboren Leidse molenaarszoon zichzelf vooral als een 'groot kunstenaar', zijn zorgen waren artistieke zorgen. Zijn persoonlijke leven had daar volgens de hoogleraar weinig mee te maken.

Vandaar ook dat de expositie aan de hand van ruim vijftig schilderijen vooral een beeld geeft van Rembrandt's artistieke zoektocht. Hoewel hij uitgroeide tot een van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis, kwam het hem niet aanwaaien. Rembrandt was een zoeker, die onafgebroken over de kunst moet hebben nagedacht. Op de tentoonstelling ziet de bezoeker vergelijkingen tussen zijn vroege en latere werk. Daaruit blijkt hoe ingrijpend zijn stijl door de jaren heen is veranderd. Volgens Van de Wetering was dit een bewuste keuze. 'In die tijd kon men nog stijlen kiezen. Het was toen nog niet zo dat de stijl en de kunstenaar dezelfde waren'.

De keuze voor het Rembrandthuis is een bewuste, lichtte hij toe. In dit huis aan de Jodenbreestraat schilderde Rembrandt bijna vier eeuwen geleden. Enkele hoogstandjes op de expositie zijn onder meer twee lang vermiste, onlangs in Warschau opgedoken schilderijen getiteld 'Geleerde aan de lessenaar' en 'Meisje in de schilderijlijst'. Verder kan het publiek bekende doeken als 'Meisje in het venster' van Dulwich Picture Gallery, 'Hendrickje' uit Berlijn en Rembrandt 'Zelfportret' uit 1640 bewonderen.

De tentoonstelling, die nog tot 2 juli is te zien, is in samenwerking met het Rembrandt Research Project, Museum Het Rembrandthuis en de Gemäldegalerie in Berlijn tot stand gekomen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud