Galerie Zwarte Panter toont schilderijen Kamagurka

(tijd) - Drie jaar na zijn eerste tentoonstelling in De Zwarte Panter is Luc Zeebroek, beter bekend onder zijn tekenaarsnaam Kamagurka, opnieuw te gast in de Antwerpse galerie. In zijn schilderijenreeks etaleert hij zijn existentialistische (zelf)relativering op een meer ingehouden en uitgewerkte wijze dan in zijn cartoons in onder meer De Tijd en het weekblad HUMO.

'Hoe kan er een god zijn, als ik besta', heet een van de werken, met het gedefragmenteerde beeld van een getormenteerde sukkel. Het is een goed voorbeeld van wat te zien is op de tentoonstelling. Kamagurka hakt de wereld en vooral zijn bewoners graag in mootjes (ogen, monden, ledematen, organen), om ze vervolgens te reconstrueren tot wezens zoals in zijn Absurdistan-universum.

Volgens de radiojournalist Jean-Pierre Rondas, die de tentoonstelling opende, schuilt hierin een 'verlangen naar het monster' bij Luc Zeebroek en tegelijk een droefenis om 'het monster in ons'.

Mooi gezegd, maar wij sluiten ons liever aan bij de omschrijving die Rudi Fuchs gaf ter gelegenheid van een tentoonstelling van Kamagurka in diens Stedelijk Museum in Amsterdam begin 2002. 'Kamagurka is de missing link tussen Rubens en Suske en Wiske', vond directeur Fuchs. En dat maken de werken in De Zwarte Panter ook weer duidelijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud