Grote Dali-tentoonstelling geopend in Barcelona

(belga) - De belangrijkste Spaanse tentoonstelling naar aanleiding van de 100e verjaardag van de geboorte van surrealist Salvador Dalí (1904-1989) is donderdag door kroonprins Felipe in Barcelona plechtig geopend. Onder de titel "Dalí en de massacultuur" zijn in het Caixafòrum-centrum meer dan 400 schilderijen, tekeningen, foto's, films en installaties te zien, die de relatie van de kunstenaar met de consumptiesamenleving documenteren.

Dalí integreerde enerzijds elementen zoals een Cola-flesje in zijn werk, en was anderzijds met zijn designwerk en reclamelogo's zelf een deel van de wegwerpmaatschappij, die hij tegelijk zeer mediatiek wist te bespelen, zo zei tentoonstellingscommissaris Félix Fanés.

Onder de geshowde stukken zit onder meer de "Langoest-telefoon", een van Dalí's bekendste objecten, het schilderij "Het Raadsel Hitler", maar ook de postume versie van de korte tekenfilm "Destino" (Lotsbestemming) die Dalí in samenwerking met Walt Disney wou maken. Het project werd in 1945 op de lange baan geschoven, maar vorig jaar liet de Disney Company het filmpje voltooien aan de hand van Dalí's originele tekeningen en storyboard en met de destijds opgenomen song. Het filmpje van 6 minuten, dat er kwam onder impuls van Walts neef Roy Disney, is inmiddels genomineerd voor de Oscar voor de korte animatiefilm.

De grootste tentoonstelling tijdens het Dalí-jaar heeft in het Palazzo Grassi in het Italiaanse Venetië plaats. Dat die retrospectieve in het buitenland tot stand kwam en niet in Spanje zelf zal te zien zijn, heeft al een controverse uitgelokt. De commissaris van de jubileumsactiviteiten, Montse Aguer, poogde de gemoederen te bedaren door te stellen dat het werk van Dalí 'op zich' in zijn eigen land genoegzaam bekend is. De expo's in Spanje contrenceren zich echter op minder bekende aspecten van zijn werk. De tentoonstelling in Barcelona loopt tot 23 mei en gaat daarna naar Florida (VS) en Rotterdam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud