Guislain-museum toont zeven eeuwen beeldvorming rond het hart

(belga) - In Gent kan je vanaf zaterdag 23 oktober 2004 (tot en met 13 maart 2005) terecht in het 'psychiatrie-museum' Guislain voor zeven eeuwen beeldvorming rond 'het hart'. Aan de hand van een paar honderd voorwerpen (schilderijen, tekeningen, prenten, beeldhouwwerken, teksten) toont het museum de vele gedaanten die het hart de afgelopen eeuwen in onze contreien aannam.

Het hart -een klein, maar onmisbaar orgaan- werd in onze streken symbool voor de bron van fysieke kracht, het centrum van wijsheid en inzicht, de zetel van het geweten of nog, het warme huis van de liefde. Zo bekleedde het een voorname plaats in de christelijke cultuur, eerst als teken voor de liefde van God en voor de naastenliefde, later voor het gevoelsmatige aspect in religieuze toewijding en gebed, tot het in de 19e eeuw zijn hoogtepunt beleefde in de 'Heilig Hart'-devotie.

'Het Hart' laat de bezoeker niet alleen kennismaken met het religieuze hart, maar ook met het wereldlijke hart, het hart van de waanzin, het anatomische hart. Wie kent niet het verhaal van Vesalius, die in de zestiende eeuw de anatomische kennis van zijn tijd bijstelde door lijken van het schavot open te snijden en hun hart te ontleden?

De tentoonstelling 'Het Hart' is opgezet in samenwerking met Teylers Museum uit Haarlem, die de voorwerpen als eerste mocht tentoonstellen. Vanaf zaterdag zijn die ook in Gent te zien. Er verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek van de tentoonstelling, uitgegeven bij Snoeck.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud