Halle bestelt kunstwerk van 35 meter hoog

(belga) - De stad Halle laat op de rotonde van het Bevrijdingsplein, waar heel wat belangrijke wegen op aansluiten, een 35 meter hoog kunstwerk plaatsen. Het gaat om een lichtgevende stalen sculptuur met een diameter van 35 centimeter.

De sculptuur is het werk van drie jonge kunstenaars uit het Brusselse, met name Virginie Bailly (foto) , Roland Piffet en Rolf Vansteenwegen. Het prijskaartje van het project bedraagt 70.900 euro.

Het kunstwerk werd eerder gekozen in het kader van een wedstrijd. De gemeenteraad keurde nu het definitieve ontwerp na controle door het bureau Seco goed. De 35 meter hoge stalen staaf op deze plaats refereert naar andere hoge bouwwerken in de omgeving zoals de toren van de Basiliek van Halle en de VRT-zendmast in Sint-Pieters-Leeuw, 'met wie visueel een dialoog wordt aangegaan'.

Naast het plaatsen van de licht trillende staaf die in combinatie met de zon een kleurrijk spektakel biedt, krijgt ook de rotonde een ander uitzicht. Deze zal worden ingepakt in cortenstaal en bekleedt met klimop. De omgevende straatlantaarns worden gekleurd.

Het plein moet volgens de kunstenaars op die manier 'een visueel spel worden van kleur, ritme, beweging en licht dat tevens symbool staat voor de herinnering aan de bevrijding van ons land'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud