Jonge kunst vol ironie op 24ste editie Art Brussels

Op de Brusselse Heizel is Art Brussels geopend, de beurs voor hedendaagse kunst. Er zijn 20 landen vertegenwoordigd. Tijdens de vier dagen die de beurs duurt, worden zo'n 32.000 bezoekers verwacht. De piepjonge kunst geeft de toon aan: grootstedelijk en afstandelijk. Voor het eerst is op de beurs ook een sectie designmeubels en -objecten.

De beurs heeft plaats in twee aanpalende hallen. De bezoeker moet eerst door hal 11, waar allerjongste kunstproductie getoond wordt. Door de vele glinsterende werken hangt er een kermisachtige sfeer. Gadget-achtige sculpturen zijn er alom. Zo toont de Mechelse galerie Transit een bronzen vrouwentorso met bloemetjesmotief van Johan Creten, waarvoor 30.000 euro gevraagd wordt. Bij galerie Van der Grinten uit Keulen is een wit bad te zien, waarin een vrouw ligt die volledig bedekt is door haar lange zwarte haren. Het werk kost 9.800 euro. Bij Artrepco Gallery uit Zürich staat een zwart schaap op metershoge poten. Voor deze sculptuur van Andréa Hasler wordt 5.200 euro gevraagd. De Parijse galerie Frank Elbaz heeft een zwarte trom bij, waarvan het trommelvlies vervangen is door een gebroken spiegel. Dit werk van Davide Balula moet 7.000 euro kosten. Er zijn nog wel meer werken waar glas, spiegels en blinkende materialen het uitzicht bepalen. Galerie Ceramis uit Charleroi toont twee open sculpturen van Gerald Dederen. Het gaat om aan elkaar gelaste kopspelden, die een wolk vormen. Kostprijs: 3.500 euro.

Kastobjecten

Bij Ghislaine Hussenot uit Parijs hangt een blauw-groen geverfde luchter van Poe White, een kunstenaar uit Californië. Er wordt voor het barokke object 20.000 euro gevraagd. Bij dezelfde galerie zijn ook voor 40.000 euro collages van Mike Kelly te koop. Een hangend vrouwenlichaam zonder hoofd, volledig uit kevers gemaakt, van de hand van Jan Fabre kost bij de Italiaanse galerie Massimo Mimini 50.000 euro. De Nederlandse galerie Tanya Rumpff brengt een individuele tentoonstelling van Elena Beelaerts, een dompig kamertje dat doet denken aan een onderwaterzicht in een tropische havenstad. In vergelijking daarmee is een recent schilderij van Tina Gillen, te zien bij de Brusselse Crown galerie, van een klassieke schoonheid. Het symbolistisch aandoende doek kost 10.000 euro. Een ontdekking is het werk van de jonge Vlaming Hannes Vanseveren (1979) bij de Gentse galerie Hoet-Bekaert. Vanseveren koopt oude kasten en reduceert ze tot wat hij een oerkast noemt. Hij maakt sneden dwars door de kast, of beschildert ze met lakverf. De meubels worden daardoor sculptuurachtige objecten. Er wordt 4.500 euro voor gevraagd.

De meer gevestigde hedendaagse kunst vindt de bezoeker in hal 12. Bij de Parijse galerie Claude Bernard is een schitterende individuele tentoonstelling te zien van Gao Xingjian, de in Parijs wonende Chinees die in 2000 de Nobelprijs Literatuur won. De kunstenaar-schrijver maakt met inkt grote, wazige berglandschappen, waarin hier en daar een menselijke figuur opdaagt. Prijzen vanaf 9.000 euro. Bij de Parijse fotogalerie Françoise Paviot is de beroemde foto 'Violon d'Ingres' uit 1925 van Man Ray te koop voor 150.000 euro. Bij de fotogalerie Voss uit Düsseldorf vind je onder meer een fotomontage van Claudia Rogge. Panamarenko, die een eenmanstentoonstelling heeft op de stand van de Antwerpse galerie Jamar is nog iets duurder. Voor het originele beeld 'Pepto Bismo 2003', waarvan enkele bronzen exemplaren bestaan, wordt 200.000 euro gevraagd.

Modern design is de laatste tijd populair geworden bij kunstverzamelaars. Design is voor hen een soort van vrijhaven, die minder onderhevig is aan de druk van de kunstwereld. Ook hedendaags design is op Art Brussels te vinden. Voor design bestaat tegenwoordig een wereldmarkt, het is big business geworden. De jaarlijkse omzet van hedendaags design in Azië bedraagt 88,3 miljard dollar, in Europa 80,1 miljard dollar en in Noord-Amerika 74,9 miljard dollar. Art Brussels heeft voor het eerst een afdeling modern en hedendaags design, meubelen en siervoorwerpen. Er zijn tien van de allerbeste galeries in deze sector uitgenodigd: drie Belgische, vijf Franse, een Duitse en een Chinese. De Brusselse designgalerie Philippe Denys is een van de bekendste van de wereld. Denys biedt onder meer een ligzetel uit 1951 van de Japanner Georges Nakashima aan voor 45.000 euro. Naast Denys zijn er de standen van Dansk Moebelkunst, met Deens design uit de periode 1920 tot 1975, met ontwerpen van onder meer Arne Jacobsen, Poul Kjaerholm en Verner Panton. In galerie Contrasts uit Hongkong vind je objecten die het midden houden tussen kunst en architectuur. De Parijse designgalerie Kreo heeft uitzonderlijke stukken van grote kunstenaars-designers als Andrea Branzi, Konstantin Gricic, en wijlen Maarten Van Severen.

Bert POPELIER

Art Brussels loopt tot en met 24 april in Brussels Expo, hall 11 en 12, Belgiëplein, 1020 Brussel. Open van 12 tot 20 u., op 24 april tot 22 u. Toegang 12 euro. www.artbrussels.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud