Kunstschool HISK vertrekt uit Antwerpen

(tijd) - Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) verhuist vanaf 1 januari naar Gent. De kunstschool ruilt het Antwerpse Arsenaal voor de Leopoldskazerne in Gent, een oud legergebouw dat gedeeltelijk in handen is van de stad. In de loop van 2006 moet het hele instituut verhuisd zijn.

Het HISK, dat elk jaar een dertigtal beeldende kunstenaars een posthogeschoolopleiding aanbiedt, zit sinds 1996 in de gebouwen van het Arsenaal. Die zijn er slecht aan toe. Bovendien worden de gronden straks verkocht aan een projectontwikkelaar.

'Onze vraag om in Antwerpen een vaste stek te krijgen, is jarenlang op een koude steen gevallen', zegt Willem Elias, de voorzitter van het HISK. Gent draagt de instelling in het hart en huisvest haar ateliers en tentoonstellingsruimten in de deels ongebruikte Leopoldskazerne.

Voorlopig ligt daar nog een deel van de collectie van het Museum voor Schone Kunsten (MSK), dat volop in restauratie is. Zodra het MSK klaar is, in 2006, kan het HISK er zijn intrek nemen. Er zal ook plaats zijn voor depotruimtes van het Design Museum. 'Ik ben heel blij te vernemen dat we hier aan interessante voorwaarden mogen werken', zegt Elias. 'Een instituut zonder huisvesting is geen instituut.'

Philip Heylen, de Antwerpse schepen van Cultuur, neemt akte van de keuze van het HISK voor Gent. 'Ik kan de beslissing van het HISK niet meer terugdraaien', zegt Heylen. 'Ik beschik nochtans over een sterk dossier om andere soortgelijke kunstopleidingen ergens in Antwerpen te huisvesten.' TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud