Advertentie

Kunstwerk Damien Hirst haalt 16 miljoen euro

(belga) - 'Pharmacy', een werk van de Britse hedendaagse kunstenaar Damien Hirst, boegbeeld van de door mecenas Charles Saatchi gesponsorde provocatieve Brit Art-beweging, werd maandag op een veiling van Sotheby's verkocht voor 11 miljoen pond (16 miljoen euro).

'Pharmacy' is een tot apotheek omgebouwd restaurant. Dat maakte het veilingshuis dinsdag in een persmededeling bekend.

In totaal kwamen in Londen meer dan 500 geïnteresseerde kopers opdagen.

"De sensationele resultaten van deze veiling zijn het resultaat van maanden hard werk en tevens ook het bewijs van de blijvende aantrekkingskracht van Damien Hirst", aldus Oliver Barker, hoofd van de afdeling Hedendaagse kunst van Sotheby's. In totaal werden alle 168 stukken, die deel uitmaken van 'Pharmacy', verkocht.

Op de veiling werden volgens Barker verschillende nieuwe records verbroken. "Niet enkel inzake prijzen, het was ook de eerste keer dat een hele reeks werken van een nog steeds levende kunstenaar werd verkocht. Damien heeft zeker zijn plaatsje verdiend in de kunstgeschiedenis", aldus nog Barker.

Onder de verkochte items zaten immense afbeeldingen van vlinders, asbakken in de vorm van moleculen en barkrukken met een zitvlak in de vorm van een aspirine. De hele collectie werd voor de veiling op ongeveer 4 miljoen euro geschat.

Hirst - bekend om zijn gehalveerde zwangere koeien of haaien op formaldehyde - was zelf niet op de veiling aanwezig, maar liet via zijn manager Frank Dunphy weten dat hij 'zeer verheugd' was met het succes. "Plots lijkt mijn restaurantavontuur toch nog een succes te zijn", aldus Hirst.

Het humoristische restaurant werd in 1998 in de dure Londense wijk Notting Hill geopend. De klanten worden er bediend door diensters met labo-jassen aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud