Leuvens raadslid wil fresco's Jan Cobbaert redden

(belga) - Leuvens gemeenteraadslid Herwig Beckers (CD&V) wil de komende dagen alsnog proberen om vier unieke fresco's van kunstschilder Jan Cobbaert uit 1958 van de sloophamer te redden. De muurschilderingen bevinden zich in het OCMW-rusthuis Huize Fabiola in Kessel-Lo dat op 18 november afgebroken wordt om plaats te ruimen voor serviceflats.

"Ik heb de afgelopen drie jaar in de gemeenteraad en commissie cultuur diverse keren aan het stadsbestuur gevraagd om deze kunstwerken te redden. Veel meer dan het argument dat het te duur is, heb ik niet gekregen als antwoord. Ik vind het schandalig dat het stadsbestuur niets wil doen. Cobbaert is nochtans een van de weinige Leuvense kunstenaars met een zo grote internationale uitstraling", aldus Beckers aan Belga.

Cobbaert, die in 1995 op 89-jarige leeftijd stierf, maakte zowel schilderijen, tekeningen, grafisch werk, keramiek als kunstjuwelen en kreeg diverse internationale prijzen. Hij werkte mee aan de Cobra-beweging. Volgens Beckers zijn de fresco's uniek omdat ze dateren uit de figuratieve periode van Cobbaert, voor zijn periode met Cobra. Op de werken zijn onder andere de ouders van de schilder te zien en de abdijkerk van Vlierbeek.

Beckers wil vrijdag met de aannemer, die na het bekomen de sloopvergunning eigenaar geworden is van het gebouw, overleggen of het technisch mogelijk is de fresco's te redden. "Als hij daartoe bereid is, stel ik hem mecenassen ter beschikking zodat hij er uiteindelijk zelf wellicht nog een goede cent aan zal verdienen", aldus Beckers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud