Louvre opent tweede vestiging in Lens

(belga) - Het beroemde Parijse Louvre-museum krijgt een tegenhanger in de noordelijke Franse stad Lens, zo kondigde de Franse eerste minister Jean-Pierre Raffarin maandag tijdens een kort bezoek aan de stad aan.

Het Louvre II, dat in de lente van 2009 de deuren moet openen, krijgt een plaats op een voormalig mijnterrein en wordt allesbehalve het arme broertje van het Parijse Louvre.

Naast de symbolische waarde van de mijnsite voor de bewoners beantwoordt het terrein ook aan de milieu-, veiligheids- en toegankelijkheidsvoorwaarden, die nodig zijn voor de conservatie van de honderden kunstwerken die in het nieuwe museum een plaatsje zullen krijgen.

De demografische densiteit was één van de voornaamste argumenten die pleitten voor het project in Lens. Er wonen bijna 7 miljoen mensen in een straal van honderd kilometer rond de stad. In een straal van tweehonderd kilometer, en met het zuiden van Bretagne erbij, zijn er dat zelfs 27 miljoen.

Hoewel Lens niet op de lijn TGV-nord ligt, bevindt de stad zich op amper 1.05 uur sporen van Parijs. Vanuit Brussel is dat 1.50 uur, en wie vanuit Londen naar Lens afzakt, doet er alles samen 3 uur over.

Over het museumgebouw zelf is nog niet veel bekend, behalve dan dat het een 'ware architecturale creatie' wordt. De selectie van het architecturale project zou niet lang op zich laten wachten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud