Ontwerp Museum aan de Stroom goedgekeurd

(tijd) - Het schepencollege van Antwerpen zette het licht definitief op groen voor de bouw van het Museum aan de Stroom (MAS). Er was de voorbije maanden onenigheid ontstaan tussen het stadsbestuur en de Vlaamse gemeenschap over de financiële inbreng van privé-investeerders. De opening van het MAS is voorzien voor 2007.

'De twijfels over de bouw van het MAS zijn definitief weggenomen', aldus Eric Antonis, schepen van Cultuur van de stad Antwerpen, in De TIJD.

Het Museum aan de Stroom, op het Eilandje in Antwerpen, moet de geschiedenis van de stad vertellen via de verzamelde collecties van het Scheepvaartmuseum, het Vleeshuis en het Volkskundig Museum. Architecten Neutelings en Riedijk Architecten concipieerden het MAS ook als plein, ontmoetingsplaats en uitkijktoren.

De kostprijs van het MAS is geraamd op 53,4 miljoen euro, inclusief de binneninrichting en heraanleg van de Hanzestedenplaats. De Vlaamse gemeenschap verzekert een financieel engagement van 21 miljoen euro en de stad Antwerpen zorgt voor 18 miljoen euro. De opbrengst van de concessies van vier paviljoenen op de Hanzestedenplaats bedraagt 3,5 miljoen euro. De stad rekent daarnaast op 3 miljoen euro uit het stadsvernieuwingsfonds.

De inbreng van sponsors en privé-partners bedraagt 5 miljoen euro, waarvan het merendeel zal dienen voor de heraanleg van de Hanzestedenplaats. Particulieren kunnen het museum sponsoren door een van de 3.000 roestvrije stalen handjes aan te schaffen. Deze kosten 1.000 euro per stuk en worden mee in het 60 meter lange gebouw gemetseld.

De definitieve bouwaanvraag voor het MAS en de heraanleg van het plein zijn ook klaar. 'Ik ben opgelucht dat het dossier na zes jaar eindelijk rond is', zegt Antonis, die de politiek in juni dit jaar definitief vaarwel zegt. 'Het MAS wordt een icoon voor Antwerpen, een spectaculair gebouw dat het internationale aanzien en de toeristische aantrekkingskracht van de stad zal vergroten.'

TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud