Panamarenko bekender dan Picasso

(tijd) - De Vlaamse kunstenaar Panamarenko (foto: belga) doet bij meer Vlamingen een belletje rinkelen dan Picasso, het boegbeeld van de 20ste-eeuwse schilderkunst. Dat leert een steekproef van het onderzoeksbureau Compagnie over de 'merksterkte' van Panamarenko.

Compagnie stelde 565 Vlamingen op de proef naar aanleiding van de restauratie van Panamarenko's zeppelin 'The Aeromodeller'. 12 procent van de respondenten liet spontaan de naam Panamarenko vallen op de vraag 'Welke moderne, hedendaagse of actuele kunstenaars ken je, al was het maar van naam?'. Voor Picasso was dat maar 7 procent; Dalí en Jan Fabre volgen met 4 procent. Het feit dat slechts een op de drie respondenten 'eerder tot heel geïnteresseerd' is in moderne, hedendaagse of actuele kunst, blijkt uit de andere verrassende namen uit het lijstje: enkelingen gaven Hugo Claus, Herman Brood, Jan Hoet en zelfs Herman Brusselmans op als kunstenaar.

Drie vierde van de ondervraagden kende Panamarenko, al was het maar van naam. Bij de groep die aangaf zich te interesseren in kunst lag dit cijfer nog hoger. Op de vraag 'Stel dat u een werk van Panamarenko gratis krijgt als geschenk, wat zou u ermee doen?' antwoordde 57 procent het werk voor zichzelf te houden. 19 procent zou het onmiddellijk verkopen en 14 procent zou het weggeven aan een vriend of kennis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud