Panamarenko heropent Luchtschipbouw

(tijd) - De Antwerpse beeldend kunstenaar Panamarenko, die al enige tijd in het Oost-Vlaamse Michelbeke woont en werkt, stelt opnieuw tentoon in de Antwerpse Luchtschipbouw, zijn vroegere atelier in Borgerhout. Twee nieuwe, grote werken zijn de absolute blikvangers.

In de grote hal van de Antwerpse Luchtschipbouw prijken de 'Brazil' en de 'Hinky Pinky Prova'. Het een is een vlieg-, het ander een rijtuig, die volgens de onnavolgbare logica van Panamarenko perfect in staat zijn te vliegen of te rijden. De 'Brazil' is eigenlijk een zelfportret-sculptuur, waarin Panamarenko zichzelf getooid heeft in een uniform uit de Amerikaanse Burgeroorlog en op de schouders twee grote vleugels torst. 'Als ik al rennend een snelheid haal van minstens 40 kilometer per uur en ik begin te klapwieken met die vleugels, dan ga ik de lucht in. Om die snelheid te halen heb ik natuurlijk een kleine hulpmotor op mijn rug geïnstalleerd', aldus Panamarenko.

De 'Hinky Pinky Prova' is nog genialer van opzet. In deze futuristische wagen is een brander geïnstalleerd die water in stoom omzet. Die stoom wordt via een dunne slang in een aandrijfruimte geblazen: de aandrijving bestaat uit roomijsscheppers die aan de drijfstang gelast zijn. Als zij de stoom opvangen, beginnen ze te draaien, de drijfstang komt in beweging en de auto schiet weg.

Het is de eerste keer sinds het voorjaar dat Panamarenko opnieuw tentoonstelt in 'zijn' Antwerpse Luchtschipbouw. De voormalige eigenaars, Ronny en Jessy Van de Velde, hadden het oude Electrabel-gebouw aangekocht en gerenoveerd als woonst en atelier voor Panamarenko. Die besloot echter, na zijn huwelijk vorig jaar, naar Michelbeke te verhuizen, waar hij sindsdien woont en werkt. De Van de Veldes verkochten het gebouw begin deze zomer aan galeriehouder Jos Jamar, die het enkel als tentoonstellingsruimte wil laten functioneren.

Jamar wil vooral werk maken van de promotie van het Panamarenko-oeuvre in de Verenigde Staten, waar de kunstenaar totnogtoe enkel bij de 'inner circle' bekend is. De Newyorkse galerie Feldman gaat eind april werk van Panamarenko tonen, waaronder enkele grote stukken. Zoals bekend krijgt Panamarenko in de herfst van 2005 een grote retrospectieve in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel: alle gangen en zalen worden leeggemaakt om het volledige oeuvre van de kunstenaar in onder te brengen.

Daar zal dus wellicht ook de 'Propslibelle' bij zijn, het volgende vliegtuigproject van Panamarenko, dat volgend voorjaar in de Antwerpse Luchtschipbouw zal getoond worden. Een grote tekening in de exporuimte kondigt dit nieuwe werk aan. Ook van de 'Brazil' en de 'Hinky Pinky Prova' zijn tekeningen en multiples te zien en te koop in Borgerhout.

De tentoonstelling opent zaterdag, van 14 tot 18 uur en loopt tot 29 januari, Karel Geertsstraat 2b 2140 Antwerpen. Open wo.-za. van 10 tot 18 uur, tel. 03/271.06.67, www.panamarenko.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud