Roger Raveel krijgt Gouden Penning van Academie

(belga) - De Oost-Vlaamse kunstenaar Roger Raveel krijgt dit jaar de Gouden Penning, een prijs voor persoonlijkheden die een belangrijke bijdrage lever(d)en ter bevordering van de wetenschap en de kunst. De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) reikt de Gouden Penning op zaterdag 11 december uit in het Paleis der Academiën in Brussel.

De 83-jarige Raveel woont en werkt in Machelen-aan-de Leie bij Gent. Via Hugo Claus leerde hij in het begin van de jaren vijftig schilders van de Cobragroep als Karel Appel en Corneille kennen. Begin jaren zestig schilderde hij het opmerkelijke drieluik 'Neerhof', met in het midden een kooi met een levende duif. In 1990 herdacht Raveel de Tweede Wereldoorlog door met een op wielen gemonteerde beschilderde kleerkast door het centrum van Brussel te rijden.

Roger Raveel ontving eerder al twee keer de Prijs voor de Jonge Belgische Schilderkunst, de Joost vanden Vondelprijs, de Gouden Erepenning van de Vlaamse Raad en de Van Ackerprijs. In 1995 werd hij tot Ridder benoemd.

Vorig jaar kreeg barones Angèle Manteau de Gouden Penning van de Academie voor haar bijdrage aan de Vlaamse literatuur. Andere laureaten zijn Peter Piot, directeur van het anti-aidsprogramma van de VN, politicus Karel Van Miert en dirigent Philippe Herrewege.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud