Advertentie

Rubens herontdekken in Antwerpen en Rijsel

(tijd) - Antwerpen en de culturele hoofdstad Rijsel werken samen aan een groots Rubens-evenement voor 2004. Dat gaat van start op 6 maart met de opening van vier grote tentoonstellingen. Het Rijselse Palais des Beaux-Arts brengt de overzichtstentoonstelling 'Rubens (1577-1640)', de andere drie exposities lopen in Antwerpen.

'Een huis vol kunst' in het Rubenshuis probeert de indrukwekkende kunstverzameling van de schilder te reconstrueren en 'Een hart voor boeken' in het Museum Plantin-Moretus doet hetzelfde met zijn bibliotheek. Rubens' kunst- en boekencollectie vormen immers niet alleen een spiegel van zijn persoonlijkheid, ze waren ook een inspiratiebron voor zijn werk. 'Van Delacroix tot Courbet. Rubens ter discussie' in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) laat zien hoe 19de-eeuwse schilders zich inschreven in Rubens picturale stijl of er zich juist tegen afzetten.

De overgangstentoonstelling 'Van Patinir tot Rubens, 1520-1650', opnieuw in het KMSKA, toont aan hoe de landschapsschilderkunst in die periode evolueerde.

Rubens2004 eindigt met een tentoonstellingsproject over grafiek. Dat vindt in de zomer plaats op drie verschillende Antwerpse locaties. 'Copyright Rubens. Rubens en de grafiek' in het KMSKA moet de toptentoonstelling worden. Daarnaast is er 'Rubens en de boekillustratie' in het Museum Plantin-Moretus en 'Rubens in zwart en wit. Reproductiegrafiek 1650-1800' in het Rockoxhuis.

'We willen dat het publiek Rubens herontdekt, dat de Rubens-ervaring heropgefrist wordt', zegt Carl Depauw, directeur van het Rubenshuis en tevens artistiek coƶrdinator van Rubens2004. 'Er komen werken uit buitenlandse collecties naar Antwerpen, maar we willen ook duidelijk maken dat Antwerpen een sterke permanente aanwezigheid heeft van Rubens-werken, onder meer in de monumentale kerken. Ook die worden mee in de programmatie ingeschoven.' Speciale Rubens-wandelingen verbinden de verschillende plekken in de stad waar Rubens' werk aanwezig is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud