Advertentie

Schilder Eugeen Van Mieghem krijgt stichting in New York

(tijd) - (tijd) - In New York wordt begin volgend jaar de Eugeen Van Mieghem Foundation opgericht, ter ere van de Antwerpse havenschilder die in 1930 aan een hartaderbreuk overleed. Eugeen Van Mieghem was vooral bekend om zijn portretten van emigranten die vanuit Antwerpen naar New York trokken.

De stichting is een initiatief van Erwin Joos, conservator van het Eugeen Van Mieghem Museum, en Peter Hamburger, een maritiem consulent en kunstliefhebber uit Amsterdam. De raad van bestuur bestaat uit twintig personen, onder wie enkele Amerikaanse galeriehouders, kunstverzamelaars en bedrijfsleiders en twee schepenen van de stad Antwerpen, Philip Heylen en Ludo Van Campenhout.

Het eerste wapenfeit van de stichting wordt de organisatie in april 2006 van de tentoonstelling 'Antwerp Gateway to the New World - Eugeen Van Mieghem and the Emigrants of the Red Star Line' in het South Street Maritime Museum in New York. Later volgen nog twee andere exposities rond de Antwerpse schilder in The Big Apple. Voor de organisatie van de tentoonstellingen zoekt de Amerikaanse stichting nog sponsorende Belgische bedrijven, liefst met een zetel in de VS.

Philip Heylen, Antwerps schepen van Cultuur, meent twee sterke toeristische troeven te hebben met de figuur Van Mieghem en het migratiemuseum in de Red Star Line-gebouwen dat in aanbouw is. 'Beiden moet een gelijkaardig effect ressorteren als de recente Rubens-tentoonstelling, die met 600.000 toeschouwers een groot succes was', zegt Heylen.

De belangrijkste vier Antwerpse veilingzaken, de 'Antwerpse Vier', hebben een postkaart gedrukt op 20.000 exemplaren die gratis toegang geeft tot de expositie 'Kinderen in de stad en in de haven', vanaf 21 november in het Van Mieghem Museum. De Antwerpse Stichting Eugeen Van Mieghem bereidt ook een 'Van Mieghem beeldenwandeling' voor op het Eilandje. Vijf bronzen beelden naar het werk van de schilder moeten als leidraad dienen. TP

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.