Veiling kunstcollectie Joseph Luns levert 170.000 euro op

(belga) - De veiling van een verzameling schilderijen, meubelen, porselein, zilver, kunst en memorabilia van de Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Joseph Luns, heeft dinsdagavond in Amsterdam 170.000 euro opgebracht.

Dat heeft het veilinghuis Sotheby's in Amsterdam bekendgemaakt. De opbrengst overtrof de verwachtingen ruimschoots.

De topstukken waren twee ceremoniële dolken. Een gouden dolk, bezet met smaragd en diamant, geschonken door koning Hassan II van Marokko werd voor drie keer de richtprijs (9.000 euro) gekocht door een Nederlandse verzamelaar. Een andere verzamelaar kocht voor 4.560 euro een dolk die de koning van Saudi-Arabië ooit schonk aan Luns.

Luns had een bijzondere belangstelling voor de Franse keizer Napoleon. Een verzameling memorabilia met foto's, brieven, tinnen soldaatjes en boeken over de Franse keizer was ingezet op 1.800 euro, maar bracht meer dan 5.000 euro op.

De collectie stond in Luns' appartement in Brussel waar hij na zijn pensioen woonde. De verzameling gaf een goed beeld van het leven, de interesses en de passies van de diplomaat. Joseph Luns was van 1952 tot 1971 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Van 1971 tot 1984 was hij secretaris-generaal van de NAVO. Twee jaar geleden overleed de politicus op 90-jarige leeftijd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud