De eeuwigdurende passie voor Bach

Dirigent Philippe Herreweghe heeft van bij de oprichting van het Collegium Vocale in 1970 voor topkwaliteit gezorgd met zijn Bach-uitvoeringen. Dat mensen als Gustav Leonhardt en Nikolaus Harnoncourt een beroep deden op het jonge koor van Herreweghe voor hun grootse Bach-cantatenproject bewijst dat Herreweghe en zijn koor op dat vlak toen al iets te vertellen had.

(tijd) Ondertussen is Herreweghe tientallen Bach-concerten en vele cd-opnames verder en heeft hij zich als uitvoerder ook aan muziek uit verschillende stijlperiodes gewijd. Maar elk jaar opnieuw grijpt hij met veel plezier terug naar het onweerstaanbare oeuvre van de Bach-cantates of de passies.

De zangers die 35 jaar geleden het Collegium Vocale vormden, zijn door jongere stemmen vervangen maar de bezielende kracht van Herreweghe en zijn bijzondere fascinatie voor het vocaal-instrumentale oeuvre van Bach zorgen nog steeds voor unieke uitvoeringen.

Ditmaal confronteert hij Bach-cantates met werk van Bachs leermeester, Dietrich Buxtehude. Zijn grootschalige cantate 'Nimm von uns, Herr' is een hoogtepunt in zijn vocale oeuvre. Het betreft een hartstochtelijke smeekbede om verlossing en bevrijding van alle schuld, onder de vorm van een ingenieus geconstrueerde koraalcantate waarin Buxtehude alle mogelijke muzikale middelen aanwendt om de tekst zo levendig mogelijk uit te drukken.

Van Bach staan er drie minder bekende cantates op het programma die voor de tiende zondag na Trinitatis (de eerste zondag na Pinksteren) geschreven werden in 1723, 1724 en 1726. 'Schauet doch und sehet' grijpt terug naar de profetie van Jeremias. 'Nimm von uns, Herr, du treuer Gott' is een hartstochtelijke smeekbede om verlossing en bevrijding van alle schuld.

Bach toont hoe goed hij de lutherse koralen met een moderne muziekstijl weet te versmelten tot een expressief geheel. Tot slot staat ook de cantate 'Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben' op het programma. Sopraan Carolyn Sampson, alt Ingeborg Danz, tenor Jan Kobow en bas Peter Kooy zijn de solisten in dit cantateprogramma

Cantates van Bach en Buxtehude door het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe. De Bijloke (Gent), 23 feb.,09/269.92.92, PSK (Brussel), 24 feb., 02/507.82.00, deSingel (Antwerpen), 25 feb., 03/248.28.28

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud