Jigsaw Circus focust op videoclipkunst

(tijd) - Voor de tweede editie van het muziekvideofestival Jigsaw Circus staan arthouse cinemazalen in Gent, Antwerpen, Brussel en Eindhoven negen dagen lang in het teken van de elektronische videoclipkunst. Vanaf vrijdagavond zijn er specials over elektronische muzieklabels, installaties van buitenlandse regisseurs en premières van jong talent uit de elektronische muziekwereld.

'De keuze voor elektronische muziek is logisch', vindt Jo Smets, de directeur van Jigsaw Circus. 'Elektronische artiesten gaan op een erg visuele manier met hun muziek om. De toekomst van de videoclipkunst ligt in hun schoot.' Er zijn specials rond labels als Mute Records, News, Ninja Tune en PIAS. In de vier gaststeden Gent, Antwerpen, Brussel en Eindhoven stellen buitenlandse videoclipregisseurs hun installaties op.

Jigsaw Circus werkt voor het eerst met een thema. Tijdens de eerste volwaardige editie vorig jaar serveerde Jigsaw Circus onder meer het oeuvre van toonaangevende regisseurs als Mark Neale en Chris Cunningham. Maar omdat in het drukke programma een centraal thema ontbrak, zag niemand het bos door de bomen nog. Daarom voerde festivaldirecteur Jo Smets een stringente reorganisatie door. Het resultaat daarvan noemt hij 'een gedwongen rationalisering en een minimalisering van het programma'.

Smets reduceerde het aantal activiteiten en screenings tot een derde van vorig jaar. Een andere nieuwigheid: het festival resideert niet langer in het commerciële zaalcircuit. 'We staan alleen in de arthouse cinema's: het MuHKA Filmmuseum in Antwerpen, het Filmmuseum van Brussel, Filmplateau in Gent en Futura Plaza in Eindhoven. Dat is overzichtelijker voor het publiek.'

Toen de Amerikaanse muziekzender MTV in de jaren tachtig op de kabel kwam, was in de ogen van de muziekindustrie de videoclip in de eerste plaats een promotievehikel. In het zog van MTV heeft elk westers land vandaag zijn eigen muziekkanaal. En dus maken ook kleinere artiesten budgetten vrij om videoclips op te nemen. Die evolutie komt de creativiteit ten goede, meent Smets.

'Alledaagse videoclips staan in onze beeldsamenleving niet meer aan. Een clip moet een artistieke meerwaarde bieden, want de concurrentie tussen de artiesten wordt steeds groter. Vergeet ook niet dat de televisie er met het internet een geduchte concurrent bijkreeg. Het publiek verlangt betere kwaliteit. Kijk maar naar grote bands als Radiohead, Björk en Blur. Zij werken allemaal met de grootste regisseurs van de wereld. Björk vervult op dat vlak een pioniersfunctie. De videoclip verschuift van puur promotiemiddel naar de betere kortfilm', zegt de festivaldirecteur.

Een andere evolutie, gelieerd aan de doorbraak van de dvd, wordt de intrede van de 'langgerekte' videoclip. 'Dvd's met videoclips zijn nog steeds niet ingeburgerd. Liveregistraties vinden hun weg naar de consument al iets makkelijker. De elektronische muziekwereld heeft daar een antwoord op gevonden: de langgerekte videoclip, waarbij men een volledige dvd met spectaculaire visuals vult, ter opsmuk van de muziek. Musicalisering van het beeld of de visualisering van muziek, zeg maar', zegt de festivaldirecteur. Ter illustratie van die nieuwe trend brengt Jigsaw Circus een eerbetoon aan de Belgische elektropioniers van Front 242.

De meeste voorstellingen reizen naar de vier gaststeden van het festival. De vermaarde Nederlandse popfotograaf en muziekvideomaker Anton Corbijn trekt Jigsaw Circus vrijdagavond op gang. Corbijn brengt op het Film-Plateau in Gent een visuele staalkaart van zijn audiovisuele werk. Het festival selecteerde beeldmateriaal van de bands Joy Division, Depeche Mode, U2 en Nirvana. Corbijn zal aanwezig zijn op de openingsavond.

In samenwerking met Mute Records haalt het festival de Turkse videoclipartiest Ali M. Demirel naar ons land. De gewezen student nucleaire fysica maakte in 1995 zijn eerste video. Nu komt hij voor het eerst naar buiten met een retrospectieve van zijn oeuvre en de Europese première van de Plastikman muziekvideotrilogie. Die bestaat uit drie songs uit het album 'Closer' van de Canadese technopionier.

Het festival toont ook de BBC2-documentaire 'The Power of Nightmares' van Adam Curtis. De documentaire is dankzij Curtis' karakteristieke gebruik van muziek en filmbeelden een donker en messcherp onderzoek naar hoe politici als Tony Blair en George Bush angsten exploiteren om hun invloed op de samenleving te laten gelden. Op de soundtrack staat muziek van John Carpenter, Brian Eno, Charles Ives en Shostakovich.

Ook op bezoek in de vier gaststeden van Jigsaw Circus: de Britse Maria Mochnacz. Sinds 1991 is zij de vaste regisseur van PJ Harvey. Naast haar werk voor PJ Harvey en verscheidene andere artiesten, creëert Mochnacz ook installaties. Op verzoek van het videoclipfestival brengt de regisseur een van die installates mee naar België, samen met alle videoclips die ze met de flamboyante rockdiva heeft ingeblikt.

Jigsaw Circus, van vr. 25 feb. tot za. 5 ma. in Gent, Antwerpen, Brussel en Eindhoven. Informatie: www.jigsawcircus.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud