'Latinsongs die anders klinken'

(tijd) - De jonge Puertoricaanse singer-songwriter Gabriel Rios liet met The Nothing Bastards - die Rock Rally-finalist waren in 1998 - al blijken dat hij heel wat talent in huis had. Op zijn onlangs verschenen cd 'Ghostboy' verloochent hij zijn roots niet.

Acht jaar geleden verliet Rios zijn geboortegrond om zijn toenmalige Belgische lief naar Gent te volgen. Door zijn zuiderse wortels te koppelen aan een hedendaagse benadering, ontwikkelde Rios een heel eigen en zeer herkenbare stijl die Jo 'Pump Up The Jam' Bogaert meteen kon overtuigen om als producer mee de studio in te trekken.

Gabriel Rios: 'Ik had mijn demo's al klaar en presenteerde ze aan de platenfirma. Daar deed men het voorstel Jo te contacteren voor de productie. Onze eerste ontmoeting was een succes en resulteerde in een hechte samenwerking. Eigenlijk heb ik het geluk gehad een gelijkgestemde geest te treffen. Ik heb alles van de oorspronkelijke demo overboord gegooid. Jo schrok daar even van, maar was al vlug mee. Hij is geen technofreak op leeftijd die met Technotronic de wereld veroverde. Jo is een bluesman, een popliefhebber en rockfanaat die ook voor andere stijlen openstaat, een echte muziekliefhebber. Eigenlijk houdt hij helemaal niet van house, hij is er gewoon ingerold. Door met hem samen te werken, is het een ander album geworden dat in niets meer te vergelijken valt met de oorspronkelijke geluiden of composities die in mijn hoofd zaten.'

De sterkste momenten op de cd zijn songs zoals 'La Gran Siesta' of 'Bones Bugalú': Rios experimenteert met uiterst dansbare salsa en weet samples van onder meer Willie Colón en Ruben Blades op een subtiele manier te verwerken. Voor Rios is 'Ghostboy' helemaal geen latinalbum.

Rios: 'Elke stijl is gewoon een excuus om een goede song te maken. Ik kan mijn roots natuurlijk niet uitschakelen, maar ze zijn ondergeschikt aan het grote muzikale geheel dat ik in mijn hoofd heb. Ik heb er altijd van gedroomd latinsongs te maken die helemaal niet klinken als latinsongs. 'Ghostboy' is mijn bescheiden poging dat waar te maken. Ik hoop dat mensen ernaar luisteren zonder er meteen een etiket op te kleven.

Rios stuurde de cd meteen naar zijn ouders en vrienden in Puerto Rico, benieuwd naar hun reactie. Rios: 'Ze vinden het wel leuk, al dragen de latingetinte songs hun voorkeur weg. Maar ook de meer experimentele nummers kunnen ze best smaken. Er heerst een open muzikale cultuur, maar de dubbele bodems van mijn teksten gaan er blijkbaar niet zo vlot in. Ze vergelijken me daar soms met Ricky Martin en daar pas ik natuurlijk voor.'

'Ghostboy' is uit bij Petrol/EMI

Inlichtingen over concerten april/mei: www.gabrielrios.be .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud