Madrileense postrockband Migala stelt beeldrijke cd voor in Belgische zalen

(tijd) - De Madrileense postrockband Migala stelt in enkele Belgische concertzalen zijn jongste cd voor. 'La increíbele aventura' is een erg beeldrijke release, wat nog wordt versterkt met filmpjes op een bijbehorende dvd. Migala komt dan ook met acht muzikanten én een videoprojector naar ons land.

Ook al is 'La increíbele aventura' hun meest ambitieuze project, je kan de leden van de experimentele popband geen al te elitaire standaards aanwrijven. Ze namen onlangs een versie op van Lows 'Words' (voor de hommage 'We Could Live In Hope'), maar ook van Celine Dions 'My Heart Will Go On' (pas verschenen op de compilatie 'De Benidorm a Benicássim').

De imaginaire soundtracks van weleer hebben op 'La increíbele aventura' plaatsgemaakt voor echte soundtracks die echte films begeleiden. De muziek is krachtig en onstuimig, de arrangementen weelderig en episch, maar af en toe ook subtiel. De veelal instrumentale tracks kunnen nog altijd bogen op filmische kwaliteiten, maar doen tegelijk pogingen om de kijker/luisteraar meer te vertellen. Enerzijds suggereren ze beweging en actie, anderzijds voegen ze melancholie en melodrama toe.

Het in april verschenen 'La increíbele aventura' was voor Migala de opvolger van het in 2002 uitgebrachte 'Restos de un Incendio'. Muzikant Rodrigo Hernández: 'Dat album sloot een hoofdstuk in de carrière van Migala af. In die zin is de nieuwe cd een nieuwe start. Gitarist Nacho Vegas en bassist Kieran Stephen zijn tegenwoordig permanente bandleden, en ook regisseur Nacho R. Piedra, die de video's draaide, maakt op dit moment deel uit van de vaste line-up van de groep.' De groep die nog niet zo lang geleden Will Oldham begeleidde op zijn Spaanse tournee heeft duidelijk een stap vooruit gedaan.

'Migala' betekent grote spin. Rodrigo: 'De term is in onbruik in Spanje. In Latijns-Amerika wordt hij nog wel gebruikt. Het is ook de naam van een onbekend sprookje van Cortes. Dus in Spanje weet niemand wat de term betekent. Dat is de reden waarom we ervoor gekozen hebben. Het voelt dan ook raar te moeten uitleggen aan niet-Spaanstaligen waar de term vandaan komt. We hadden er vroeger nooit bij stilgestaan dat onze platen ook in het buitenland zouden verschijnen.'

Migala speelt wel vaker met woordbetekenissen. Het basisidee voor 'El Tigre que hay en ti' ('De tijger die in je zit') kwam van een doos Frosties. Het nummer heeft het over de tijger die je ('s morgens) wakker maakt en energie geeft. Rodrigo: 'Dat speelse is een handig antigif voor het sérieux en de concentratie waarmee we onze muziek brengen. Je moet er niet meteen een boodschap achter zoeken. Het maakt het totaalpakket een beetje lichter. Ik vind het ook belangrijk om de luisteraar een hint te geven. Je moet hem niet de pap in de mond geven, maar je mag hem wel op het juiste pad zetten.' Soms gebeurt dat met woordspelingen. 'Your Star, Strangled' verwijst naar de 'Star-Spangled Banner', 'Lecciones de vuelo con Mathias Rust' naar de fameuze vliegtrip die op het Rode Plein eindigde. Vaak dienen ook films of acteurs als referentie. De intro van 'El Imperio del Mal' bevat de stem van Robert De Niro ('gewoon opgezocht op het internet - neen, geen royalties voor betaald') en 'WWW (Searching for the Wicked Witch of the West)' verwijst naar The Wizzard of Oz.

De centrale, vijfde track van het nieuwe album heeft helemaal geen titel. Rodrigo: 'Het is een interludium die de twee delen van de plaat met elkaar verbindt. Het nummer klinkt erg donker. Volgens mij is het de muzikale tegenhanger van de nachtmerrie, waar we vanaf track zes stilaan uit ontwaken. Het eerste deel van de plaat is dus veel duisterder dan het tweede. Er heerst constant een zweem van geweld, al is niet iedereen zich daar evengoed van bewust. Later wordt het lichter. In track acht, 'Sonnenwende', viert men bijvoorbeeld de langste dag van de zomer en dansen de mensen flamenco.'

Rodrigo: 'Door de begeleidende filmpjes krijgen de luisteraars een beter inzicht in hoe wij werken. Ze kunnen duidelijk vaststellen welke angels we gebruiken en op welke muzikale wendingen we ook een visuele respons geven. Het is bizar, maar net door onze muziek te veruitwendigen door beelden, kunnen we er meer begrip voor opbrengen, zowel bij onszelf als bij ons publiek. Er staat geen titelsong op de plaat. Het is het verhaal van een trip en, tegelijk, een trip van een verhaal. Het idee om die trip met behulp van filmbeelden uit te leggen bestond al langer, maar pas toen Nacho fragmenten van onze Spaanse tournee met zijn videocamera had vastgelegd en we geconfronteerd werden met de resultaten nam het concrete vormen aan.'

Dat de groep van Spaanse afkomst is, doet niets af aan zijn Angelsaksische invloeden. De instrumentale postrock van groepen als Mogwai en Godspeed You! Black Emperor is even belangrijk als die van filmcomponisten als Rota of Morricone. Onlangs nog gingen ze op tournee met Explosions in the Sky. Maar: 'Ook al klinkt onze muziek niet erg Spaans, onze roots zitten er wel degelijk in.'

Op de drie Belgische haltes van de tournee mag je een vol podium verwachten met naast Rodrigo (percussie, effecten, toetsen) zijn broer Abel (zang, akoestische gitaar), Diego Yturriaga (toetsen, accordeon), diens broer Coque Yturriaga (gitaar), Jordi Sancho (toetsen), Rubén Moreno (drum), en zoals eerder al aangegeven Kieran Stephen (bas), Nacho Vegas (gitaar) en Nacho R. Piedra (film, projectie).

'La Increíbele Aventura' is uit op Acuarela en wordt verdeeld door Bang!.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud