Weldoener bouwt muziekcentrum op Woodstockterrein

(tijd) - Het muziekcentrum dat op het puin van het legendarische Woodstockterrein wordt gebouwd, is eindelijk klaar. Eigenaar is de 77-jarige zakenman Alan Gerry, die de site tien jaar geleden voor 1 miljoen dollar kocht. Zijn naam prijkt op de lijst van de rijkste 300 Amerikanen van het tijdschrift Forbes.

'Het mag geen Disneyland worden', sprak de zakenman Alan Gerry toen in juli 1996 uitlekte dat hij het Woodstockterrein in de onmiddellijke omgeving van New York voor een miljoen dollar had gekocht. De kabelmaatschappijmiljardair droomde van een muzikaal themapark met een concertzaal en een historisch museum voor Amerikaanse muziek. 'Het moet een plek voor iedereen worden, niet enkel voor nostalgische yuppies die er in 1969 in de modder lagen te ploeteren.'

Het driedaagse concert in augustus 1969, bijgewoond door zo'n 400.000 muziekliefhebbers, groeide uit tot een van de meest legendarische muziekevenementen aller tijden. Maar de miljardair kocht het terrein in Bethel zeker niet uit nostalgische overwegingen. Hij was er niet bij toen rocksterren als Jimi Hendrix, The Who en Janis Joplin er het einde van het hippietijdperk inluidden. 'Mijn dochter was er wel. Ondanks mijn uitdrukkelijk verbod kampeerde ze vier dagen in de modder en de regen. Mijn broer maakte luchtfoto's van het terrein. In mijn herinnering was het een regelrecht oorlogsgebied.'

Zijn tweede dochter porde hem toch aan om het terrein te kopen. Hij hield zelf vooral van klassieke muziek en jazz, maar in zijn platenkast stonden ook enkele rock- '- rollalbums uit de jaren 60. Op zich geen argument om naar zijn dochter te luisteren, maar hij draaide bij toen hij het groeiende succes zag van andere concertsites in de VS.

De 77-jarige Alan Gerry behoort volgens het zakenblad Forbes tot de rijkste 300 mensen van de Verenigde Staten. In 2002 prijkte zijn naam op de 272ste plaats met een vermogen van 875 miljoen dollar. De selfmade-man begon zijn carrière in zijn thuisstadje Liberty, in de buurt van New York, als verkoper van diepvriezers, televisietoestellen en kerstbomen. Omdat Liberty in een diepe vallei lag, was de televisieontvangst er abominabel. Samen met drie aanvankelijk sceptische partners investeerde hij 1.500 dollar in een zendmast voor zijn dorp. De televisieverkoop begon fors te stijgen en Gerry incasseerde miljoenen.

Zijn kabelmaatschappij Cablevision Industries nam een steile vlucht, met klanten in Philadelphia, Texas en California. Toen de zakenman zijn bedrijf in 1996 voor 2,8 miljard dollar van de hand deed aan Time Warner, was Cablevision Industries met 1,3 miljoen klanten de op zeven na grootste kabelmaatschappij van de VS. Omdat 200 mensen door de verkoop hun baan verloren, beloofde hij een wederdienst aan de gemeenschap.

De weldoener van Woodstock kan zich in de nadagen van zijn professionele leven in alle rust toeleggen op het Bethel Woods Center for the Arts. Voor het openingsconcert op 1 juli werd de New York Philharmonic gestrikt. De hypermoderne concertzaal telt 4.800 zitplaatsen. Een aanpalend terrein heeft een capaciteit van 12.000 bezoekers voor openluchtconcerten. Het museum, dat integraal gewijd zal zijn aan Woodstock, wordt later gebouwd.

In 1997 schonk Alan Gerry ook 4 miljoen dollar van zijn vermogen aan de heupafdeling van een ziekenhuis in Massachusetts. Het ziekenhuis genas hem in 1968 van een kwalijke heupfractuur, en die wonderbaarlijke ingreep was hij niet vergeten. 'Anderen helpen lag in zijn aard', zegt de chirurg William Harris, die Gerry toen opereerde. 'Hij was een atypische ondernemer in de agressieve zakenwereld.'

Thomas PEETERS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud