16 dagen muziek op 1ste KlaraFestival van Vlaanderen

(belga) - Klara en het Festival van Vlaanderen hebben de krachten gebundeld voor het eerste KlaraFestival van Vlaanderen dat van 7 tot 22 september in het Paleis voor Schone Kunsten (PSK) en de Beursschouwbrug in Brussel plaatsvindt.

Het wordt een feest van klassieke muziek, met kruisbestuivingen naar media en andere muziekdisciplines: 16 dagen muziek, 12 uur per dag live op Klara.

Een greep uit de evenementen die op het programma staan: symfonische concerten, een Pink Floyd-project, muziektheatervoorstellingen, de reeks "Over Muziek en Waanzin", middagconcerten en concerten en ateliers voor kinderen.

Het Festival van Vlaanderen heeft dertig jaar in Brussel een pioniersrol gespeeld. Vorig jaar begon gedelegeerd bestuurder Jan Briers na te denken over de toekomst van zijn festival. "Moet er nog een festival van Vlaanderen in Brussel zijn?", vroeg Briers zich af. Hij was ervan overtuigd dat het festival aan een facelift toe was.

Briers vond inspiratie bij BBC Proms en Radio France Montpellier waar de omroepen ook deelnemen aan muziekfestivals. "Het was geen toeval dat de VRT op de proppen kwam. Het Festival van Vlaanderen is dertig jaar geleden ontstaan in het voormalige Flagey-omroepgebouw en het waren vooral medewerkers van de openbare omroep die het festival uit de grond stampten", zei Briers maandag tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op Klara. Gesprekken met Walter Couvreur, netmanager van Klara, legden de basis voor een "omroepfestival met multimedia aspiraties".

Voor Klara is dit project een logisch gevolg van zijn taak als cultuurzender. "In de eerste plaats hebben we al ervaring met het Festival in het Paleis voor Schone Kunsten en met het driedaags festival in de stad. Anderzijds is Klara niet alleen een doorgeefluik, maar ook een actor en stimulator binnen de kunstensector", zegt nethoofd Walter Couvreur.

Volgens hem zijn grote evenementen ook steeds belangrijker voor een medium, verwijzend naar Eurosong en de grote verkiezingsshows. "Er kijkt veel volk naar zo'n evenement. De kijkers krijgen het gevoel dat ze allemaal naar hetzelfde kijken en dan ontstaat er een 'community' waar mensen elkaar ontmoeten. Dit festival wordt een ontmoetingsplaats voor de 'Klara Community', waar het Klara-publiek zich verzamelt voor ontspanning en culturele verrijking. Tegelijk biedt zo'n festival de unieke kans om een nieuw publiek aan te spreken", aldus het Klara-nethoofd.

Volgens Paul Dujardin van het PSK wordt het eerste KlaraFestival een interdisciplinair festival, waarbij klassieke muziek verweven wordt met pop en rock en andere disciplines.

Aangezien het KlaraFestival in de Europese hoofdstad Brussel plaatsvindt, wordt er aandacht besteed aan de muziek van het land dat in september voorzitter is van de Europese Unie. Dit jaar is dat Nederland, de komende jaren wordt de muziek van Groot-Brittanië en Finland belicht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud