Ambrozijn meer dan folkgroep

(tijd) Ambrozijn toert met zijn jongste cd, 'Krakalin', door Vlaanderen. Het trio is in het folkmilieu al jarenlang een bekende naam, maar is toch meer dan een folkgroep. Ambrozijn zingt afwisselend in het Nederlands, Engels en Frans. Eigen composities gaan hand in hand met avontuurlijk bewerkte traditionals. Het trio brengt muziek zonder grenzen, die in een veelheid aan stijlen toch een eenheid uitstraalt.

Tom Theuns (zang, gitaar), Wouter Vandenabeele (viool, mandoline) en Wim Claeys (diatonische accordeon) maakten in de tien jaar dat ze samen musiceren een evolutie door, en dat is te horen aan de eigen composities op hun zesde cd. 'In het begin zochten we naar traditionele melodieën en liederen die we dan naar eigen smaak bewerkten', licht Theuns toe. 'Maar de drang om zelf te componeren werd veel te groot.'

De eerste cd van Ambrozijn in 1998 kreeg ook over de landsgrenzen lovende kritiek. Voor 'Naradie' (2000) bood de platenfirma Virgin de groep een contract aan. Er ontstonden ook nevenprojecten, zoals het populaire Balbrozijn, dat menig boombal - een soort folkfuif - van een soundtrack voorzag. Zanger en luitspeler Paul Rans vervoegde de gelederen voor 'De Hertog van Brunswyk' en ook Ludo Vandeau nam een vocale hoofdrol op zich. Tot Vandeau de groep verliet en Ambrozijn terugkeerde naar de trio-essentie, die het makkelijker maakte met gastmuzikanten te werken.

Die focus op drie goed op elkaar ingespeelde muzikanten werpt zijn vruchten ook af op 'Krakalin'. Ambrozijn heeft nog nooit zo ongrijpbaar, prikkelend en veelzijdig geklonken. 'Ergens aan de rivier ligt Krakalin, de stad van je dromen', zegt Tom Theuns over de cd. 'En in haar haven spoelen romances, nachtmerries, visionaire illusies, vluchtende bruidegoms, vreemde sektes, gebroken harten, kisten vuurwerk en zeemansverhalen aan.' En zo klinkt het ook.

Gabriel Yacoub produceert de cd opnieuw en Vera Coomans - die de groep ook op tournee vergezelt - drapeert haar warme, doorleefde stemgeluid over heel wat nummers. Samen met een prima zingende Theuns zorgt ze voor rijke vocalen, terwijl ook percussionist Stephan Pougin en contrabassist Arne Van Dongen bijdragen tot het klankbeeld. De titelsong brengt - dankzij de accordeonist Ronny Verbiest - het traditionele tangogevoel overtuigend naar buiten.

Ambrozijn: za. 11 februari, OC De Kleine Beer, Beernem - vr. 17 februari, CC De Meent, Alsemberg-Beersel - tournee loopt tot in september - meer informatie: www.ambrozijn.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud