Ars Musica festival brengt 19 wereldcreaties

(belga) - Het 16e festival van hedendaagse muziek Ars Musica, heeft van 4 tot 21 maart plaats met als thema 'de nacht'. Onder de titel 'In iij Noct.' brengt het festival een ode aan de componisten Wolfgang Rihm, James Clarke, Georg Friedrich Haas en onze landgenoot Luc Brewaeys.

Het festival zorgt dit jaar voor 45 Belgische- en 19 wereldcreaties, waaronder de wereldpremière van de 8e Symfonie van de Vlaamse componist Luc Brewaeys, die gebracht wordt door het internationaal bekende Nederlands Radio Symfonisch Orkest onder leiding van Arturo Tamayo.

De muziek van de Britse componist James Clarke wordt beschreven door Ars Musica als "agressief en mooi". Zelf noemt Clarke zijn creatie "Final Dance" een klacht tegen de "coca-colasation of the world". Georg Friedrich Haas gebruikt vooral de literatuur van Holderlin, Gesualda, Kafka en Celan als inspiratiebron. Zijn strijkkwartet in "in iij Noct.", een werk uitgevoerd in volledige duisternis, inspireerde artistiek directeur Tino Haenen voor het festivalthema. Wolfgang Rihm is de meest productieve componist, die momenteel een 400-tal werken op zijn naam heeft staan. "De meeste componisten die we op de voorgrond plaatsen geven 'de mens' een centrale plaats in hun werk", aldus Ars Musica.

Het programma focust daarnaast op hedendaagse composities voor strijkkwartetten. Er komen ook enkele ongewone duo's zoals accordeon en altviool aan bod. Henri Pousseur krijgt een hommage voor zijn vijfenzeventigste verjaardag. De voorstellingen vinden plaats in het Concertgebouw van Brugge, deSingel in Antwerpen en de Beursschouwburg, Bozar, Théatre Marni en de Muntschouwburg in Brussel. In het Flageygebouw zijn minder concerten gepland dan voorzien. Volgens voorzitter van het festival Robert Wangermée is dat "jammer genoeg te wijten aan de financiele problemen van de vzw Flagey".

Naast de vier hoofdcomponisten komen internationale en Belgische creaties van Staud, Mantovani, Posadas, Widmann, Pintscher, Van Camp en Ledoux aan bod. Sinds vorig jaar bevat het festival ook een jazzluik. Dit jaar gaat daarbij bijzondere aandacht uit naar pianomuziek met de Amerikaanse componisten Marc Copland, Matthew Shipp en Borah Bergman. Onder de noemer 'prestigieuze buitenlandse orkesten en ensembles' komen Klangforum Wien, het Ensemble Modern, het SWR Sinfonieorchester, het Nederlands Radio Symfonisch Orkest en het London Sinfonietta concerteren. De Belgische ensembles Ictus, Musiques Nouvelles, de Jonge Filharmonie, het Prometheus Ensemble, het HERMESensemble en het Orkest van de Munt zijn ook van de partij. Naast een aantal bekende duo's komt de klarinettist en componist Jörg Widmann de affiche vervolledigen.

Ars Musica streeft ernaar steeds een breder publiek te bereiken en de hedendaagse muziek toegankelijker te maken, aldus de organisatoren. Toeschouwers krijgen dan ook de kans ateliers en repetities in aanwezigheid van de componisten bij te wonen. Er is voorts een apart luik voor kinderen van de lagere school.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud