Beatles slepen Apple voor rechtbank

(belga) - The Beatles en Apple Computer ontmoeten elkaar deze week in de Londense rechtbank. Aanleiding is het jarenlange conflict tussen beide partijen over het gebruik van de merknaam 'Apple'.

Apple Corps, dat de zakenbelangen van The Beatles vertegenwoordigt, beweert dat de muziekdienst iTunes van Apple Computer een overeenkomst uit 1991 overtreedt. Daarin kwamen beide partijen overeen dat Apple Computer zijn merknaam niet mag gebruiken in verband met de distributie van muziek. Dat doet het bedrijf sinds enkele jaren wél met iTunes, de populaire internetservice om tegen betaling muziek te downloaden voor de iPod mp3-speler. Het Californische bedrijf verkocht intussen al meer dan een miljard songs via de service.

Apple Corps is eigendom van Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison. Het is al de derde keer dat het bedrijf zijn naamgenoot Apple Computer aanklaagt. De rechtszaak start morgen in het Londense Hooggerechtshof. Als de rechtbank The Beatles in het gelijk stelt, kan die beslissing Apple Computer tientallen miljoenen euro's kosten. De rechter heeft al toegegeven een iPod-gebruiker te zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud