Beats in woord en muziek

'Beats' van theatermaker Josse De Pauw probeert met flarden proza, poëzie, scènes en songs de sfeer te schetsen van de gelijknamige literaire beweging die eind jaren 40 ontstond.

(tijd) Toen De Pauw begon aan zijn seizoen als artistiek leider van het Antwerpse stadstheater Het Toneelhuis, maakte hij duidelijk dat hij die gelegenheid wou aangrijpen om samen te werken met 'oude vrienden'. Voor 'Beats' slaat hij de handen in elkaar met twee geestverwanten: de cineast Marc Didden, die met het idee kwam en voor de teksten zorgde, en de bluesmuzikant Roland, die het muzikale gedeelte in goede banen leidt.

In Studio Tokio bouwen ze een soort Beat-club na. Daar gaan ze aan de slag met het werk van bekende beatauteurs als Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs, maar ze laten zich evengoed inspireren door Nederlandstalige dichters of door de muziek van Bob Dylan en Jaap Fischer. De voorstelling moet het midden houden tussen een reading en een concert. Ze moet een beeld geven van een generatie en een tijdperk. 'De beatcultuur is gekleurd door de energie van het protest: je was niet 100 maar 200 procent tegen de maatschappij', herinnert Roland zich.

Iedere avond creëren muzikanten een jamsessie samen met de acteurs van de vaste kern van Het Toneelhuis. Ook Josse De Pauw staat op het podium. Elke voorstelling belooft anders te zijn: de acteurs kunnen kiezen uit een overvloed aan materiaal en ook de performers kunnen wisselen. Telkens is er plaats voor schrijvende en muzikale gasten.

'Het was vrij snel duidelijk dat we iets wilden maken met zowel tekst als muziek', zegt Marc Didden. 'Het moest ook een 'low key' vorm krijgen, dus niet zoiets als 'Jack Kerouac, the musical!' We wilden vooral iets van de spirit van de Beats doorgeven. De voorstelling moest dus een heel open karakter krijgen.'

'Beats', van 23 tot 25 februari, 1 tot 4, 8 tot 11 en 22 en 23 maart in Studio Tokio in Antwerpen, 03/224.88.44. Nadien op reis. www.toneelhuis.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud