Bezoekers Rock Werchter lanceren internetpetitie tegen staking NMBS

(belga) - Een groep misnoegde festivalgangers die tijdens het weekend van 28 tot 30 juni naar Werchter trekken, zijn via het internet een petitie gestart om de vakbonden van de NMBS duidelijk te maken dat ze de aangekondigde 24 uren-staking op 30 juni niet kunnen pikken. Vrijdagnamiddag hadden zich al 900 jongeren die per spoor naar Werchter gaan en andere sympathisanten zich aangemeld. Hun aantal groeit iedere minuut.

Elke steunbetuiging wordt afzonderlijk per e-mail naar de vakbonden van het spoor gestuurd, een idee van initiatiefnemers Bart Gabriëls en Sam Roose, twee tieners die via het internetforum van de website van Werchter 2003 met elkaar in contact kwamen en een eigen site in elkaar boksten. Bert Vandekendelaere sloot zich (virtueel) bij het duo aan en bracht de pers van de actie op de hoogte.

"Wij willen dat de NMBS volgend weekend een betaalstaking organiseert in plaats van het werk neer te leggen. Zo wordt alleen de directie getroffen, en raken de festivalgangers op een milieuvriendelijke manier thuis", zegt de 17-jarige Vandekendelaere vrijdagnamiddag in een gesprek met Belga. "Wij vragen de vakbonden om hun acties te herzien en te tonen dat het spoor niet werkt zonder hun hulp, maar dan zonder dat de jeugd getroffen wordt". Bedoeling is om ook andere acties tegen de staking op de site te plaatsen.

Het ACV van het spoor stelt in een reactie "heel goed te begrijpen dat de treingebruiker niet echt gelukkig is als zijn transportmiddel het laat afweten", maar durft toch begrip te vragen voor de stakingsactie. De christelijke vakbond verwijst naar de 10.000 jobs die bij de NMBS op de helling staan.

Het ACV noemt ook de weigering van de organisatoren van Rock Werchter om financieel bij te dragen tot het inleggen van extra treinen na de optredens als argument. "We kregen bij de NMBS te horen dat er niets speciaal voorzien was en daarom hebben wij er als vakbond ook geen rekening mee gehouden", aldus nog het ACV.

http://users.pandora.be/puca/petitie.htm

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud