Advertentie

Blue Note Festival trakteert Gentse Feesten op jazzlegenden

(belga) - De Gentse historische Bijlokesite was zondagavond de locatie voor de tweede avond van het Blue Note Festival, een jazzfestival tijdens de Gentse Feesten. Op het programma van de nationale feestdag: de lyrische pianomuziek van Nathalie Loriers & Extensions, het Brussels Jazz Orchestra & Paul Michiels, en het Toots Thielemans Quartet (foto: Polaris). Zowat 2200 jazzliefhebbers kwamen en zagen.

Het Blue Note Festival is een primeur voor de Gentse Feesten: voor het eerst wordt tijdens de tiendaagse een jazzfestival georganiseerd. Het festival is het geesteskind van Bertrand Flamang, in Gent de voorzitter van de vzw Jazz en Muziek. Flamang droomde er al jaren van 'zijn' stad der Stroppendragers te vergasten op een jazzfestival met optredens van de meest ronkende namen uit de jazzwereld, zowel uit eigen land als internationaal. Sommige artiesten die tijdens het festival optreden, zijn zelfs nog nooit in België geweest. Zondagavond stond de programmatie van het Blue Note Festival geheel in het teken van de nationale feestdag. De gevoelige pianomuziek van de jonge jazzartieste Nathalie Loriers bleek een perfecte samenzang met de hardere klanken van haar 'Extensions'. De combinatie van het Brussels Jazz Orchestra en zanger Paul Michiels was ook in het verleden al zoet gesmaakt. Daarna was het wachten op de ster van de avond: Jean 'Toots' Thielemans. Het Brussels 'ketje uit de Marollen' loste de verwachtingen van het publiek ruimschoots in , en trakteerde hen op een afwisselend programma van goed gesmaakte jazznummers. Vooral bij zijn "Brown Ballad", een hommage aan zijn recentelijk overleden jazz-vriend Ray Brown, werd het even stil in de Bijloke. Thielemans' evergreen "Bluesette" mocht de avond afsluiten.

Het Gentse Blue Note Festival loopt nog tot 27 juli, en is verdeeld in twee luiken, die telkens op verschillende lokaties plaatsvinden. Het eerste luik, "All That Jazz", vindt plaats van 20 tot 22 juli op de site van de Bijloke, buiten het drukkere centrum van de Gentse Feesten. De jazzartiesten die er optreden, brengen voornamelijk rustige luistermuziek. Het gaat om de meer traditionele jazz, de mainstream. Elke avond vinden drie optredens plaats. Op de affiche prijken -onder meer- Abdullah Ibrahim, een van de bekendste Zuid-Afrikaanse jazzpianisten, en de Britse jazz-zangeres Stacey Kent, vorig jaar nog gehuldigd als 'Best Vocalist' op de British Jazz Awards. Op de Bijlokesite neemt Wilfried Haesen, jazzkenner en bekend radioman, de presentatie voor zijn rekening.

Het tweede luik van het Blue Note Festival, "All That Jazz?" (25 tot 27 juli) brengt dansbare, hippe 'fusionvormen' van jazz. Het gaat om mengvormen van jazz met funk, soul, disco, techno en hip-hop. Elke avond vinden twee optredens plaats. Na de concerten speelt een DJ jazzmuziek. Op 26 juli staat een live-optreden van Buscemi op het programma. Orlando 'Cachaïto' Lopez, de Cubaanse bassist uit de series van 'Buena Vista Social Club', maakt zijn opwachting op 25 juli. Alle concerten vinden plaats op de binnenkoer van het Gravensteen, het feodale Middeleeuwse kasteel in het centrum van Gent. De muren en het donjon van het kasteel worden belicht met projecties. Radioman Jan Hautekiet introduceert er de artiesten. Het bekende platenlabel Blue Note van EMI leende zijn naam aan het festival. Blue Note is dan ook marktleider in de jazzwereld. Sinds de jaren '30 zijn bij dit label 's werelds bekendste jazzartiesten ondergebracht.

Meer info op de webstek van het festival: www.bluenotefestival.com of via Jazz en Muziek in Gent vzw, Botermarkt 3, 9000 Gent, 0477/66 53 28.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud