Advertentie

Bluesmuzikant en -pionier Rosco Gordon overleden

(belga) - De invloedrijke Amerikaanse blueszanger en pianist Rosco Gordon is op 74-jarige leeftijd in New York gestorven, zo heeft de New York Times maandag gemeld. Hij oefende onder meer invloed uit op de blues en de vroege reggae en ska.

De op 10 april 1928 in Memphis geboren muzikant is bekend van liedjes als "Just a Little Bit", "The Chicken", "Booted", "No More Doggin'" en "Do the Chicken". Vele van zijn eerste opnames gebeurden in de beroemde Chess-studio's van Sam Phillips in Memphis. Niet zelden liepen daarbij figuren langs als B.B. King, Ike Turner, Little Milton en Howlin'Wolf.

Gordon speelde in de jaren vijftig met B.B. King, Johnny Ace en Bobby Bland.

Het liedje "Just a Little Bit" was één van de populairste van de jaren zestig en kwam op het repertoire van onder meer The Beatles, Elvis Presley, Etta James en Jerry Butler. De plaat ging vier miljoen keer over de toonbank, maar Rosco Gordon verdiende er niet meer dan 250 dollar aan. Toen hij ervaarde dat hij de rechten op meer dan driehonderd van zijn songs had verloren, stortte hij zich in een wasserij en zei hij het muzikantenleven vaarwel.

Pas in 1984, na de dood van zijn tweede echtgenote Barbara Kerr, nam hij de muzikale draad zeer actief weer op. Zo kruiste hij in 2000 het pad van Duke Robillard. Met de pas in Peer opgetreden gitarist nam hij de CD "Memphis, Tennessee" op.

Rosco Gordon overleed op 11 juli na een hartinfarct.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud