Advertentie

Brugges Festival brengt grote namen in kleinere zalen

(tijd) - De 17de editie van het Brugges Festival biedt ook dit jaar een uiteenlopend muzikaal parcours aan. Drie dagen lang krijgt het publiek de kans om wereldmuziek, die op de zomerfestivals vaak wegwaait, in de beste omstandigheden te kunnen beluisteren.

'Ik heb absoluut niets tegen de talrijke zomerfestivals die er in ons land plaatsvinden', licht bezieler en organisator Jo Van Driessche toe, 'maar je kan moeilijk beweren dat je op zo'n plek echt naar muziek kan luisteren. Ik heb vaak de indruk dat het beter zou zijn een goede dj in te huren, omdat de muziek op zo'n gebeuren - er zijn uitzonderingen, dat geef ik zeker toe - maar voor een zeer kleine groep mensen centraal staat. Voor heel wat mensen is zo'n festival een sociale happening en daar heb ik volstrekt niets op tegen. Alleen wil ik met het Brugges Festival een waardig alternatief bieden. De klemtoon ligt dan ook op verzorgde luisterconcerten, zowel voor het publiek als voor de groep of artiest'.

'We hebben er altijd een erezaak van gemaakt onze artiesten in de best mogelijke omstandigheden te ontvangen. En zoiets vergeten ze niet snel. Een goed hotel, met zorg bereid en gezond eten, extra service zonder morren en een aandachtig publiek dat op amper enkele meters verwijderd zit: dat laat een diepe indruk na. Een artiest hoeft geen concessies te doen om te behagen. Bij ons is muziek geen behangpapier en dat wordt zeer zeker enorm gewaardeerd. We zijn dan ook bevriend geraakt met heel wat van de artiesten die de revue gepasseerd zijn. Net daardoor was het mogelijk om twee jaar geleden een topgroep als Madredeus toch naar Brugge te krijgen. Dit jaar heeft onze reputatie ervoor gezorgd dat we Moya Brennan, de stem van Clannad, naar de stadsschouwburg kunnen krijgen. Ook de Portugese fadozangeres Misia zou je in normale omstandigheden niet meer naar zo'n kleine zaal krijgen.'

Op zaterdag- en zondagochtend om 11.30u. vinden op de Grote Markt de 'zwaarste' concerten plaats die het festival ooit programmeerde. Jo Van Driessche: 'We hebben de bekende Brugse stadsbeiaardier Aimé Lombaert de opdracht gegeven om op een speciaal uit Praag overgebrachte mobiele beiaard folk en wereldmuziek te spelen. Een unicum, want waar kan je een uur lang genieten van zo'n repertoire op een beiaard? Voor hem is het zeker geen routineklus. Ik kijk er naar uit. Verder ben ik enorm trots dat we iemand als Gabriel Yacoub kunnen presenteren. Hij is met Malicorne toch een instituut in de Franse volksmuziekgeschiedenis. De Chinese maar in Londen verblijvende Guo-broers kan je voor het eerst in 16 jaar op Belgische bodem zien en ook Joji Hirota treedt voor het eerst met zijn groep van Japanse, Britse en Franse taikospelers buiten Groot-Brittannië op. Maar mijn kers op de taart is de komst van Savina Yannatou. Sinds ze tekende voor ECM, reist ze de wereld rond met haar sefardische songs, Balkanmuziek en werk van Hadjidakis. En ik kan je verzekeren dat zo'n artieste het beste van zichzelf geeft door de unieke concertomstandigheden die we aanbieden.'

  • vr. 12 nov. Naked Raven (folkpop, Australië), Moya Brennan (folk, Ierland), Stadsschouwburg, 20u.
  • za. 13 nov. Bal des Boiteux (jazz, folk, pop, Biekorf, 14u.), Gabriel Yacoub (Biekorf, 16u. , Beata Palya (traditionele muziek, Hongarije) + Misia (fado, Portugal), Stadsschouwburg , 20u.
  • zo. 14 nov. Guo Brothers (traditionele Chinese melodieën, Bierkorf, 14u.), Camea (a capella , Bulgarije, Bierkorf, 16u.) Joji Hirota & The Taiko Drummers (Japan) + Savina Yannatou & Primavera en Salonico (Griekenland), Stadsschouwburg, 20u.
    [popup,http://www.rembetika.org] www.rembetika.org
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud